Как се прави кисело зеле

Как се прави кисело зеле?

Оценете статията: post

Киселото зеле е традиционна сръбска рецепта. Приготвя се без използване на оцет, като се слагат цели зелки без нарязване. Киселото зеле е една от най-използваните съставки в сръбската кухня, особено през зимата. Искате да научите как се прави кисело зеле?

За да се приготви кисело зеле, целите зелки се оставят в разтвор от вода и сол в бъчви  или бидони под преса. Съхранява се на хладно място при температура не по-висока от 20 С. Много е важно товарът, притискащ зелето, да е достатъчно тежък, така че зелето да не се издига на повърхността. Всяка съставка, която се издига на повърхността, образува мухъл при контакт с въздуха. След около месец на престояване се получава кисело зеле – то е продукт, много богат на фибри и витамин С и изключително полезно за организма.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се прави гъбен сос?

 

Съставки – за кисело зеле

  • бяло зеле – достатъчно за напълване на един бидон
  • сол, не йодирана
  • вода.

* Важно е солта да не е йодирна, тъй като йодът предотвратява процеса на ферментация на бактериите, необходим за тази рецепта.

Пригответе саламурата, като смесите гореща вода със сол в следната пропорция: 33 грама сол към 4 чаши вода.

Излейте врялата вода в голям съд – бъчва или бидон, в който зелето ще се осолява.

Добавете целите зелки.

Изсипете саламурата към зелето. Саламурата трябва да покрие напълно зелето. Зелето има склонност да плува, затова е важно да поставите голям и тежък камък, дърво или керамичен предмет отгоре, за да предотвратите издигането на зелките на повърхността и контакта им с въздуха, за да не се образува мухъл.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се мери температура с електронен термометър?

Покрийте съда със зелето, като се уверите, че има достатъчно място над саламурата, тъй като по време на ферментацията ще се отделя газ.

Ако контейнерът е прозрачен, покрийте го с голяма кърпа, за да предпазите светлинните лъчи.

Оставете контейнера на тъмно място при стайна температура (около 20 С) за 4-5 седмици. Ако температурата е по-ниска, процесът на ферментация ще продължи по-дълго.

Чудесно е да направите зеле през есента, за да се наслаждавате на вкусното и полезно кисело зеле през зимата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *