Как се прави кисело зеле в бидон

Как се прави кисело зеле в бидон?

Оценете статията: post

Идва зимата, което означава, че един от най-често задаваните въпроси сред домакините е „Как се прави зеле в бидон“. На пръв поглед е лесно, но както всяко друго нещо, така и зелето в бидон, крие своите тънкости. Много е важно, зелето, което ще използвате да бъде чисто екологично – по време на отглеждането му, да няма да добавени торове и химикали за стимулация на растежа. Ако зелето не е чисто, има много голяма вероятност, когато го сложите в бидона, то да се разпадне или да се развали, което е много неприятно.

Киселото зеле може да използвате за много неща, за направата на вкусни ястия, салати, гарнитури и др.  Ако през зимата, не сте успели да изконсумирате киселото зеле, което ви е останало, но в същото време не искате да го изхвърлите, може те използвате следния трик: нарязвате зелето на ситно, и го пълните в буркан максимално плътно. Наливате малко от сока, което е в бидона, затваряте с капачка и слагате да се вари. Когато вадата заври хубаво, изчакайте 5 минути и извадете бурканите. Така вашето кисело зеле, ще се съхрани поне за 1 година и ще има същият вкус, все едно сега го вадите от бидона.

Една от най-старите рецепти съдържа в себе си само 3 съставки.

Кисело зеле в бидон

  • Зеле
  • Морска сол
  • Вода

Вземете зелките и ги почистете добре, като направите разрези на кочана под формата на кръст. Наредете ги в бидон, възможно най-плътно. Когато наредите зелето идва редът на водата и солта. Съотношението е 1 с. л. сол на 1 компотен буркан вода. Залейте с необходимото количество вода, добавете солта и затиснете с нещо тежко, за да може зелето да не изплува и да не се размести. Много важен фактор, при направата на киселото зеле е претакането.

Бидонът има кранче в долната си част, взимате чиста кофа и започвате да точите водата отдолу и да я наливате от горе. И така около 20 пъти. Това упражнение се извършва след 10-тия ден, след като сте наредили зелето в бидона. И така през 2-3 дни, докато стане готово за консумация.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *