Все по-често предпочитаме ние да си месим тесто, вместо да купуваме от магазина, а чудите ли се как се прави квас? При направата на хляб и други тестени изделия, едно от най-важните нещата е кваса да е хубав, ако той не е сполучлив и крайният резултат, няма да е задоволяващ. Съществуват много рецепти за приготвянето на домашен квас. Ще споделим с вас рецепта за приготвяне на квас от ръжено брашно.
Квас с ръжено брашно
- Ръжено брашно
- Вода
1:на първия ден смесете 50 гр ръжено брашно с 50 мл вода. Разбъркайте и затворете сместа в стъклен буркан с надупчена капачка. Оставете буркана на стайна температура.
2: на следващия ден добавете в буркана 25 гр ръжено брашно и 25 мл вода. Ако кваса в буркана, не е станал на шупли, значи брашното ви не е подходящо. Изхвърлете го и използвайте друго, като започнете всичко от начало.
3: на третия ден отделете 50 гр от приготвения квас, а останалия го изхвърлете. Добавете нови 50 гр брашно и 50 мл вода, разбъркайте и покрийте с алуминиево фолио, на което са направени дупки.
4: на четвъртия ден вземете отново 50 гр квас, а останалия изхвърлете. Добавете 25 гр брашно и 25 мл вода. Отново покрийте с алуминиево фолио.
5: на петия ден повторете процедурата от ден 4.
6: ако на шестият ден, квасът е удвоил обема си и има приятна миризма, значи е време да го приберете в хладилника.
7: ако на седмият ден квасът е втасал добре, можете да го захраните в съотношение 1:2. Вземете 25 гр квас и добавете 50 гр брашно и 50 мл вода. Разбъркайте добре и приберете в хладилника за 2 дни.
8 : на осмия ден, не се предприемат никакви действоя
9: на деветия ден, квасът ви трябва да се захрани в съотношение 1:4. Вземете 30 гр квас и добавете 120 гр брашно и 120 мл вода.
Ако нямате време да захранвате вашия квас, можете да го изсушите, като вземете 30 гр и го разстелите на тънък слой, върху хартия. Оставете да изсъхне напълно.