Домашният хляб е незаменим, затова е добре да знаеш как се прави квас за хляб.
Предлагаме няколко рецепти за приготвяне на домашна мая: от бира, мая от хмел, от картофи, от малц, мая от стафиди, от ръжен хляб. Използвайки следните съвети, можете да правите и съхранявате дрожди у дома.
Разтворете чаша брашно в чаша топла вода, оставете за 6 часа. След това добавете 1 чаша бира и 1 супена лъжица гранулирана захар. Разбъркайте и приберете на топло място. Тази мая се съхранява добре на студено. По -добре е дрождите да се съхраняват в плътно затворена бутилка или буркан.
Настържете два картофа на ситно ренде. Добавете 1 чаена лъжичка сол, 1 супена лъжица гранулирана захар и 1 супена лъжица вода. Разбъркайте, оставете да престои половин ден и маята е готова за употреба.
Търсите как да направите мая за тесто? Вижте традиционната рецепта за квас (тя се нуждае само от брашно и вода) или можете да изберете друга рецепта в раздела Рецепти за квас .
Изсипете хмела с гореща вода в съотношение 1: 2 по обем. Варете, докато водата се намали наполовина, в процеса потопете хмела във водата с лъжица, след това прецедете получения хмелов бульон и разтворете захарта в него (1 супена лъжица захар на 1 чаша бульон), разбъркайте с дървена шпатула и постепенно добавете пшенично брашно (1/2 чаша на 1 чаша бульон). Покрийте съдовете с получената маса с кърпа и поставете на топло място за 1,5-2 дни. Изсипете приготвената мая в бутилки, затворете плътно и съхранявайте на хладно място. Когато готвите, вземете такава мая в съотношение: за 2-3 кг хляб 1 / 2-3 / 4 чаши мая.
Напълнете емайлирана тенджера с пресен хмел, покрийте с гореща вода и оставете да къкри за един час със затворен капак. Прецедете бульона и добавете сол, захар и пшенично брашно (за 2 литра бульон – 1 супена лъжица сол, 1 чаша гранулирана захар, 2 чаши пшенично брашно). Разбъркайте добре и поставете на топло място за два дни. След това добавете пюре от варени картофи, разбъркайте и върнете на топло място за 1 ден. Готовата мая се бутилира, запечатва и съхранява на хладно място.