Как се прави катък

Как се прави катък?

Оценете статията: post

Как се прави катък? – това е един от въпросите, който се задава най-често, щом стане дума за българска национална кухня. Катъкът се използва както за разядка, така и за салатка, която се използва за мезе, за хубава, домашна ракия. Има много рецепти за приготвянето на катък – класически,  с орехи, с печени чушки, мед и др. Подбрали сме за вас най-хубавите рецепти, с които със сигурност ще впечатлите вашето семейство или гости.

Домашен катък

  • Прясно мляко – 1 л
  • Кисело мляко – 1 с. л.
  • Мая за сирене – 4-5 капки
  • Сол – 1 ч. л.

Сварявате прясното мляко  в тенджера с капак и го оставете да се охлади. В случай, че млякото е закупено от магазин, само го стоплете. С помощта на готварски термометър, измерете температурата, която трябва да бъде около 45 градуса. Сложете солта и разбъркайте хубаво, така че да се разтвори напълно. Накрая добавете киселото мляко и маята за сирене, отново разбъркайте и покрийте с капак. Увийте тенджерата в одеяло и оставете да престои за 4-5 часа, колкото по-дълго стои, толкова по-гъст ще бъде вашият катък. След като бъде готов, съхранявайте в хладилник.

Домашен катък с печена чушка

  • Цедено кисело мляко – 200 гр
  • Печена чушка – 1 бр.
  • Чесън – 1 скилидка
  • Сирене – 100 гр
  • Риган

Настържете сиренето и го смесете с цеденото мляко. Добавете чесъна и  чушката. Разбъркайте добре, докато всички продукти се смесят напълно. Когато го сервирате поръсете с малко риган.

Катък с печени чушки и орехи

  • Печена чушка – 2 бр. (червена)
  • Цедено кисело мляко – 300 гр
  • Сирене – 150 гр
  • Печени орехи – 50 гр
  • Чесън – 3 скилидки
  • Олио – 5 с. л.
  • Черен пипер
  • Сол

Смесете сиренето и цеденото кисело мляко. Нарежете на ситно орехите, чушката и чесъна и добавете към останалата смес. Накрая добавете черния пипер, олиото и солта (ако има нужда). Объркайте добре, за да могат всички продукти да се смесят. Декорирайте с магданоз или поръсете съвсем малко червен пипер.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *