Капамата е национално българско ястие и сега ще ви разкажем как се прави капама. Тя се приготвя по празници, предимно по Нова година. Но е идеална и за обикновена семейна вечеря или личен празник като рожден ден. Сигурни сме, че няма да има останали разочаровани гости. Капамата се готви в глинен съд, но може да се изпече и в голяма тенджера като отново ще се получи изключително вкусна. Така че, ако нямате голям глинен съд, не се колебайте да вземете тенджерата.
А ето и рецептата. Имаме нужда от:
- 700гр – свинско коремче
- 1 средно пиле
- 500 г кайма
- 3-4 сурови домашни наденички
- 100 г свинска мас
- 2 големи лука
- 150-200 гр. гъби
- 2 чаени лъжички ориз
- Няколко кисели зелеви или лозови листа
- 250 мл. бяло вино
- 350 мл. саламура от кисело зеле
- 2 супени лъжици чубрица
- 2 супени лъжици червен пипер или лют червен пипер
- 1 чаена лъжичка черен пипер
- 1 чаена лъжичка суха мента
Нека започнем с приготвянето на тази така вкусна рецепта.Важно е да се заемем първо с приготвянето на пълнежа. Нарежете 1 глава лук на ситно и леко запържете, добавете ситно нарязаните гъби, добавете черен пипер, мента, 1 чаена лъжичка чубрица, 1 чаена лъжичка червен пипер към каймата, разбъркайте и добавете в тигана и запържете. Разбъркайте старателно, за да не се образуват големи бучки кайма. Добавете 1 чаена лъжичка ориз Разбъркайте и изключете. Започнете да вземате листа от кисело зеле или лозови листа, нарежете зелевите на 2, тъй като са по-големи и премахнете дебелите уплътнения от тях, а ако използвате лозови – използвайте ги цели. Слагате по лъжичка от пълнежа, който сме приготвили в тях и внимателно увиваме.
Правим малки пълнени зелеви/лозови рулца. Ако листата на киселото зеле са много големи, можете да ги нарежете дори на 4 парчета. Използваме половината от пълнежа. Сега оставяме зелевите/лозовите сарми и долмата настрана. Запържете нарязаните гърди в тиган / не осолявайте /. Нарежете пилето на порционни парчета и запържваме също.Беконът се нарязва на ситно и се запържва до готовност. Сложете нарязано на ситно кисело зеле, смесете го със ситно нарязан лук, останалия ориз, червен пипер, чубрица и с разтопената мазнина. Сега идва забавната част.
Взимаме голяма тенджера или глинен съд / ако имате такъв с подходящ размер /. Сложете на дъното равномерен слой от листа от кисело зеле, сложете свинското коремче, слой зеле с ориз, пилешки слой, отново слой зеле с ориз, сложете наденицата отгоре, а за финал зелевите/лозови сарми. Покрийте всичко добре със зелеви листа, залейте го с вино и саламура. Затворете капака. Омесваме меко, еластично тесто от брашно и вода и запечатваме добре капака на тенджерата. Печем във фурната при температура 180-150 градуса. 3-3,5 часа. Воала вашата капама е готова. Добър апетит!