Как се прави желе

Как се прави желе?

Оценете статията: post

Обичате желираните десерти, но не знаете как да ги приготвите, задавалите сте си хиляди пъти въпроса „Как се прави желе?“ – ние ще разкрием тайната пред вас. Ще ви подскажем как да приготвите вкусно желе, и повече никога да не си задавате този въпрос. Желетата могат да бъдат най-различни – плодови , млечни и др.  Тайната съставка на желето  е желатинът, ако той не присъства в рецептата, няма как да получите желания резултат. И така, ето как се правят желета.

Млечно желе

  • прясно мляко – 500 мл
  • желатин – 20 гр
  • вода – 125 мл
  • ванилия – 1 пак.
  • Захар – 100 гр
  • Топинг – по избор

Накиснете желатина във вода, така както е описано на опаковката, спазвайте всички инструкции. Сложете млякото да се вари, след което малко преди да кипне, добавете захарта и накиснатия желатин.  Сместа трябва да изстине малко, след което добавете ванилията и разпределете в купички. Оставете на хладно, да стегне хубаво. Потопете всяка купичка в гореща вода, за секунди и обърнете в подходяща десерта чинийка, декорирайте с топинг.

Шоколадово желе

  • млечен шоколад – 100 гр
  • желатин – 20 гр
  • захар – 60 гр
  • сметана – 3 чаши (измерва се, след като сметаната е разбита)
  • ванилия – 1 бр.

Желатинът, трябва да се разтопи в хладка вода. Към него добавете и останалите съставки. Затоплете на котлона при непрекъснато бъркане. След като готовата смес охладнее, преместете сместа в хладилник за няколко часа.

Плодове желе

  • пресни плодове по ваш избор
  • вода – 3 ч. ч.
  • захар – 2/3 ч. ч.
  • желатин – 3 с. л.
  • лимонтозу – на върха на чаена лъжичка
  • сладкарска сметана

Измийте плодовете, ако имат костилки или дръжки ги отстранете. Накиснете желатина в половин чаша студена вода, а когато набъбне, го разтопете на водна баня. Добавете водата, захарта и плодовете, като ги оставите да заврят, когато това се случи, добавете желатина и лимонтозуто.  Прецедете с помощта на тензух. Налейте течността в купички и оставете да стегне напълно. Наредете от желираните плодове и отново залейте с течността. Оставете в хладилник за няколко часа.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *