Обичате желираните десерти, но не знаете как да ги приготвите, задавалите сте си хиляди пъти въпроса „Как се прави желе?“ – ние ще разкрием тайната пред вас. Ще ви подскажем как да приготвите вкусно желе, и повече никога да не си задавате този въпрос. Желетата могат да бъдат най-различни – плодови , млечни и др. Тайната съставка на желето е желатинът, ако той не присъства в рецептата, няма как да получите желания резултат. И така, ето как се правят желета.
Млечно желе
- прясно мляко – 500 мл
- желатин – 20 гр
- вода – 125 мл
- ванилия – 1 пак.
- Захар – 100 гр
- Топинг – по избор
Накиснете желатина във вода, така както е описано на опаковката, спазвайте всички инструкции. Сложете млякото да се вари, след което малко преди да кипне, добавете захарта и накиснатия желатин. Сместа трябва да изстине малко, след което добавете ванилията и разпределете в купички. Оставете на хладно, да стегне хубаво. Потопете всяка купичка в гореща вода, за секунди и обърнете в подходяща десерта чинийка, декорирайте с топинг.
Шоколадово желе
- млечен шоколад – 100 гр
- желатин – 20 гр
- захар – 60 гр
- сметана – 3 чаши (измерва се, след като сметаната е разбита)
- ванилия – 1 бр.
Желатинът, трябва да се разтопи в хладка вода. Към него добавете и останалите съставки. Затоплете на котлона при непрекъснато бъркане. След като готовата смес охладнее, преместете сместа в хладилник за няколко часа.
Плодове желе
- пресни плодове по ваш избор
- вода – 3 ч. ч.
- захар – 2/3 ч. ч.
- желатин – 3 с. л.
- лимонтозу – на върха на чаена лъжичка
- сладкарска сметана
Измийте плодовете, ако имат костилки или дръжки ги отстранете. Накиснете желатина в половин чаша студена вода, а когато набъбне, го разтопете на водна баня. Добавете водата, захарта и плодовете, като ги оставите да заврят, когато това се случи, добавете желатина и лимонтозуто. Прецедете с помощта на тензух. Налейте течността в купички и оставете да стегне напълно. Наредете от желираните плодове и отново залейте с течността. Оставете в хладилник за няколко часа.