Виж супер рецепта как се прави дроб сърма.
НУЖНИ СЪСТАВКИ:
- 1 кг агнешки дреболии
черен дроб, момици, бял дроб, черва
- 1 чаена чаша ориз
- 1 връзка пресен лук
- 1 брой агнешко було
- 1 връзка магданоз
- 1 връзка джоджен
- 1/2 чаена лъжица черен пипер
- 3 яйца
- 1 кофичка кисело мляко
- 1/2 чаена чаша олио
Тази рецепта безспорно е класическа за българската национална кухня. Лесно е да приготвиш вкусна дроб сарма! Ето една от най-добрите рецепти, които може да получиш за агнешка дроб сърма. Може да се ползва като вкусно основно ястие или гарнитура.
Подготовката на плънката е първата ви задача. Сварете първо дреболиите. Ползвайте цялостен агнешки комплект, за да е по-богато ястието. Измийте агнешките дреболии и ги поставете да врят. Първата вода, след като кипнат, се сменява. Измийте още веднъж дреболиите, сипете нова вода и ги сварете за 15-20 минути.
Докато те врят, измийте добре и нарежете на дребно лука, магданоза и джоджена. Подгответе и ориза. Нагрейте олио в тенджера, добавете нарязания лук и разбъркайте. След около две минути добавете ориза и разбърквайте, докато оризът стане стъклен.
Нарежете на ситно сварените дреболии, добавете ги към ориза, добавете нарязаните зелени подправки, като и черния пипер, две лъжици чаени лъжици сол и объркайте добре. После прибавете и две чаени чаши от бульона и оставете на котлона, за да поеме сместа водата.
Нарежете на парчета агнешкото було. Сложете във всяко парче от булото по 2-3 супени лъжици от сместа, след като поизстине и завийте. Наредете така оформените сармички в тава. Подвитите краища трябва да са от долната страна, за да не се разгънат при печенето. Сложете тавата във фурната и печете, докато леко порозовеят, на 180 градуса.
Когато направите това, разбийте яйцата и киселото мляко. С тази смес полейте дроб сармата и запечете отново до порозовеняване на заливката.