Как се прави домашна майонеза

Как се прави домашна майонеза?

Оценете статията: post

Когато приготвяте всяка празнична трапеза, например новогодишна, винаги ви трябва  много голямо количество майонеза – сега ще ви кажем как се прави домашна майонеза. Защо да я купувате, когато можете да си направите домашна? Ще отделите не повече от 5 минути за приготвянето й и ще получите деликатен сос, много по-вкусен от този в магазина. А продуктите за тази рецепта винаги са достъпни и много лесно се намират. И, разбира се, домашното е много по-добро и здравословно от купеното. В него няма да добавите никакви вредни консерванти.

Единственият недостатък е, че е невъзможно да се съхранява такъв сос за дълго време. Обикновено максималният срок на годност е 4 дни. Затова изберете най-пресните продукти, за да удължите този период възможно най-дълго. В края на краищата можете да приготвите майонезата предварително, в навечерието на самия празник.

Можете да направите майонеза със или без яйца, или с мляко, или дори със саламура от консерва грах. Това са само част от чудесата на домашната храна! Опитайте се да приготвите този деликатен продукт за няколко минути и ще забравите за готовата майонеза от магазина. Ако нямате пасатор или миксер, използвайте обикновена кухненска бъркалка за разбиване. В крайния резултат няма да има никаква разлика, просто ще отнеме малко повече време.

Представяме ви най-простия вариант. Максимум 2 минути и ще имате прекрасен деликатен сос.

Съставки:

  • Яйце – 1 брой
  • Рафинирано растително олио – 250 мл.
  • Сол – 0,5 чаена лъжичка
  • Захар – 1 чаена лъжичка
  • Лимонов сок – 1 супена лъжица

Подготовка:

  1. Разбийте яйцето в купа.Добавете сол, захар, налейте растително олио и изстискайте една супена лъжица сок от половин лимон.
  2. Поставете ръчен пасатор в купата и разбийте на бавна скорост, докато сосът стане достатъчно гъст.Когато се сгъсти, завъртете пасатора отгоре надолу, за да стане по-пухкав и нежен.
  3. Прехвърлете готовата майонеза в буркан, затворете капака и приберете в хладилник.Трябва да се съхранява не повече от 4 дни.Затова не правете много, за да не изхвърлите разваления продукт по-късно.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *