Как се прави гювече

Как се прави гювече?

Оценете статията: post

Ето как да приготвите стъпка по стъпка гювече с шаран.

Стъпка 1

Шаранът се приготвя в глинено гювече. Както в глинените, така и в стъклените изделия продуктите запазват полезните си вещества за човешкия организъм. Шаранът е сочан, когато се пече. Най-добре е да вземете по-голям шаран, тъй като възрастните риби имат по-малко кости. За приготвянето на гювечето са ви необходими парчета риба с дебелина 2-3 см.

Стъпка 2

На дъното на гювечето поставете 4 парчета риба. Наредете ги плътно едно до друго. След това пристъпваме към приготвянето на пълнеж от млечно-заквасена сметана.

Стъпка 3

Пълнежът ще изисква мляко и заквасена сметана. Изсипете в съд, в който можете да загреете съдържанието, млякото и заквасената сметана. Сложете на среден огън и загрейте до 40 градуса.

Стъпка 4

Свалете от котлона и към млечно-заквасената сметана добавете йодирана сол, смлян черен и червен пипер, суха горчица, розмарин, мащерка. Разбъркайте добре до гладкост. Подправки могат да се добавят по ваш вкус. Ако искате ястието да е по-пикантно, добавете повече черен пипер. Пълнежът е готов!

Стъпка 5

Изсипете млечно-заквасената сметана с подправки в гювечето, където са парчетата риба. Пълнежът трябва да покрива напълно рибата. Ако не го покрива, добавете още мляко.

Стъпка 6

Отгоре се настъргва твърдо сирене.

Стъпка 7

Поставете гювечето в студена фурна и я включете. Първо загрейте фурната на 150 градуса, а след това на 200 градуса. Това е необходимо, така че глинената форма да се затопли равномерно. Ако има рязък спад на температурата, тогава гювечето може да се напука. Ястието се пече около 30 минути до зачервяване. Сложете го във фурната на втория рафт отдолу.

Стъпка 8

Поднесете готовия гювеч от шаран на масата горещ. Самата риба е много вкусна, а изпечената в млечно-заквасена сметана пълнеж се оказва още по-задоволителна и питателна. Алтернативно, отделните парчета, заедно с плънката, могат да се сервират с картофи или картофено пюре.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *