Искате да омаете вашите гости с прекрасни ястия, но се чудите как се прави гъбен сос. Днес ще ви разкрием една фантастична и същевременно много лесна рецепта за вкусен гъбен сос, който можете да използвате като гарнитура за много разнообразни ястия. Сигурни сме че гостите ви ще останат впечатлени от плътния вкус, а вие ще си спечелите титлата – отличен майстор готвач. Този сос е подходящ и за приготвянето на бърза вечеря, когато сте закъснели след работа и нямате нужното време. Сигурни сме, че никой няма да остане недоволен от вкусна пържола с гъбен сос. А за вас ще остане и малко време за почивка след тежкия рабоетн ден.
Гъбеният сос със заквасена сметана върви добре с всички видове зърнени храни, както и с тестени изделия и месо. Всяка домакиня има своя доказана рецепта, а сега ще ви покажем още една рецепта за гъбен сос със заквасена сметана.
Необходими съставки
Съставките за гъбен сос със заквасена сметана не са много, нито специални – могат да се намерят лесно във всеки супермаркет или квартален магаизн.
- 1 глава лук
- 500 грама гъби
- Олио
- Брашно
- Сол и черен пипер на вкус
- Индийско орехче
- Прясно мляко
- Заквасена сметана
Приготвяне
Обелете лука и го нарежете на ситно. Измийте гъбите и ги нарежете на малки кубчета. В дълбок тиган запържете лука в растително масло, добавете нарязаните гъби и оставете да къкри под капак за около 10 минути. Оставете течността, която се появява при задушаването на гъбите да се изпари до край. Запържете гъбите с лук до полуготовност. Добавете сол, черен пипер и брашно, разбъркайте и оставете да къкри за няколко минути. Добавете заквасената сметана, разбъркайте старателно. Изсипете млякото, разбъркайте и оставете да къкри още 5 минути. Добавете смляно индийско орехче. Воала вашият гъбен сос със заквасена сметана е готов. Сервирайте с любимото си основно и се насладете на този наистина добър сос. Желаем ви приятен апетит!