Как се прави грис

Как се прави грис?

Оценете статията: post

Днес може би е невъзможно да се намери човек, който да не познава вкуса на гриса и всички искаме да знаем как се прави грис. Това е една от първите твърди храни, давани на бебета. Това е традиционна закуска  във всички детски градини и училища. В царските времена тази каша е била достъпна само за благородници – като божествен деликатес. Е, изглежда няма друга по-противоречива храна от тази. Диетолозите от различни научни школи спорят за ползите и опасностите от гриса. И така, какво е грисът, какви са неговите ползи и вреди и как се приготвя – сега ще разберем.

Тайните на готвене на каша без бучки

Много хора обичат каша от грис, но не всеки е доволен от процеса на готвене. По-точно, не толкова от готвенето, но от невинаги успешния краен резултат, тъй като често в готовата каша се появяват бучки и изгаряния. Но ако знаете няколко тайни на класическото приготвяне на грис, тогава готвенето ще стане много по-приятно.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се изчислява майчинството?

Готвене на грис

И така, първото нещо е да спазите пропорциите. За да направите кашата със средна плътност, трябва да вземете 500 мл мляко и 4 супени лъжици (супени лъжици, разбира се, и за предпочитане големи) грис. Ако правите сладък грис, ще ви е необходима една супена лъжица захар в допълнение към основните съставки. По-диетичният вариант е със сол. За да направите кашата с хомогенна консистенция, първо трябва да сварите млякото. И едва след като заври, трябва да изсипете гриса много бавно в нея. Важно е сместа да се разбърква постоянно. Необходимо е кашата да заври, след което намалете огъня до минимум, добавете захар или сол, малко масло и разбъркайте отново. Накратко, основната тайна на кремообразната каша от грис без бучки е постоянното разбъркване. В това обаче няма нищо трудно, защото грисът е напълно готов за не повече от три минути от момента, в който зърнената храна попадне в млякото. Готовото ястие трябва да се свали от котлона, да се покрие с капак и да се остави да „почине“ за минута или две.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се прави маска за лице?

Няколко съвета: Ако замените млякото със сметана, получавате много деликатна кремообразна каша. Калоричното съдържание на ястието ще бъде по-ниско, ако млякото се разрежда с вода или се заменя с нея напълно (обаче в този случай кашата ще загуби вкуса си). Кашата от грис за малки деца ще се окаже подходяща, ако порцията зърнена храни се намали наполовина. Готовият грис може да бъде „подобрен“ с резени плодове, горски плодове, сушени плодове, канела или нарязан шоколад. Можете да добавите ефирност към готовата каша, като добавите масло към нея и разбъркате сместа с бъркалка.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *