Как се прави грис халва

Как се прави грис халва?

Оценете статията: post

Грис халва е невероятно сладък десерт, пълен с ядки, подправки и сушени плодове. Рецептата за халва симигдалено е наистина проста и бърза (включително е и веган), което означава, че се приготвя много често, главно по време на постите.

Не си помисляйте, че тъй като халвата е постен десерт, тя може да се класира като диетичен десерт. Съдържанието на захар и олио тук определено ни подсеща да отрежем малко по-тънко парче, макар че изисква изключително силна воля, защото грис халвата е просто уникално вкусна.

Към грис халвата можем да добавим буквално каквото си поискаме и колкото повече добавки, толкова по-добър е вкусът й. Орехи и лешници, бадеми, сусам, стафиди, канела, кардамон, ванилия, мастика, бергамот, захаросани плодове, цитрусови кори, розова вода са идеални тук. Можем да експериментираме с добавки, така че халвата никога да не ни омръзне.

При приготвянето на грис халвата е изключително важно да не я оставяте без внимание нито за миг – много лесно загаря. Затова си струва да подготвим всички съставки и добавки, които искаме да използваме, преди да започнем процеса на приготвяне.

1 чаша зехтин

2 чаши грис

3 чаши захар

4 чаши вода

екстри: канела, екстракт от ванилия, стафиди, орехи

Намажете тавата, стъклената купа, формата за торта или голям термоустойчив съд със зехтин.

Във висока тенджера с дебело дъно налейте зехтина и добавете гриса.

Сложете на огъня и при непрекъснато бъркане с дървена лъжица запържете около 5 минути, докато грисът стане леко златист.

Свалете от огъня, добавете захарта и разбъркайте добре.

Добавете вода и отново сложете на огъня.

Гответе около 10 минути при непрекъснато бъркане, като много внимавате да не го преварите.

Когато грисът поеме цялата вода, свалете тенджерата от котлона и добавете любимите си добавки и подправки. Разбъркайте старателно.

Изсипете още горещото съдържание на тенджерата в подготвената форма. Компресирайте масата доста добре, така че да изпълни напълно цялата форма.

Заравнете повърхността на халвата с чиста лъжица и я оставете да изстине напълно.

Прехвърлете охладената халва в чиния, гарнирайте със сушени плодове и сервирайте с добър чай или гръцко кафе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *