Как се прави вино

Как се прави вино?

Оценете статията: post

Винопроизводството е изкуство, чиито тайни се учат с години, но всеки може да направи домашно гроздово вино. Винаги сте се чудели как се прави вино? Сега ще научите отговора. Ясно е, че това няма да бъде шедьовър, достоен за световни изложби, но ако се спазват инструкциите, вкусът на домашна напитка ще бъде по-добър от този на много закупени от магазина. Предлагаме на вашето внимание подробна технология за приготвяне на вина (червени и бели) у дома. Рецептата използва само грозде и захар, в редки случаи се изисква повече вода.

За домашно винопроизводство се използват сортове грозде като Степняк, Платовски, Росинка, Дружба, Регент, Саперави, Кристал, Фестивални, които не изискват специални грижи и имат достатъчно високо съдържание на захар. Но това не означава, че не можете да правите вино от други сортове, например Изабела или Лидия, просто трябва да добавите повече захар.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се прави тест за овулация?

Погрижете се за всички използвани съдове и прибори, преди да започнете приготвянето на виното. За да не се зарази сокът с патогенни микроорганизми, например мухъл, контейнерите трябва да са идеално чисти и сухи. Кеговете, бутилките, кофите могат да бъдат опушени със сяра, както се прави в промишлеността, или да се изплакнат с преварена вода, след което да се избършат със суха кърпа. Силно препоръчваме да се избягват съдове, в които преди е имало мляко, тъй като дори цялостното почистване не винаги помага.

Съставки:

грозде – 10 кг;

захар – 50-200 грама на литър сок;

вода – до 500 мл на литър сок (в редки случаи).

ВИЖ ОЩЕ:  Как се слага презерватив?

Препоръчително е да добавяте вода само ако сокът е много кисел – вкусът боде езика. Като имате предвид това, не забравяйте, че добавянето на захар само по себе си намалява киселинността. Във всички останали случаи разреждането с вода влошава вкуса и затова не се препоръчва.

Домашното вино винаги си заслужава усилията и е още по-хубаво когато е споделено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *