Как се прави винен кебап

Как се прави винен кебап?

5/5 - (1 vote)

Виненият кебап е традиционно българско ястие, което е популярно предимно в Северозападната част на България. То се приготвя с говеждо или свинско месо, зеленчуци и червено вино. В тази статия ще ви покажем как да приготвите винен кебап в домашни условия.

Съставки

  • 1 кг говеждо или свинско месо (нарязано на кубчета)
  • 1 глава лук (нарязан на ситно)
  • 4-5 скилидки чесън (нарязани на ситно)
  • 2 моркова (нарязани на кръгчета)
  • 2-3 картофа (нарязани на кубчета)
  • 1-2 чушки (нарязани на резенчета)
  • 1-2 домата (нарязани на кубчета)
  • 2 чаши червено вино
  • 2 супени лъжици олио
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на вкус

Инструкции

Стъпка 1: Подготовка на месото

  1. Нарежете месото на кубчета с големина около 2-3 см.
  2. В голяма купа за мариноване сложете месото, лука, чесъна, солта, черния пипер и олиото. Разбъркайте добре.
  3. Оставете месото да постои в хладилника за поне 2 часа, за да се маринува.

Стъпка 2: Приготвяне на кебапа

  1. В голям тиган загрейте 2 супени лъжици олио на средна висока температура.
  2. Добавете месото и пържете за около 5-7 минути, докато стане златисто кафяво.
  3. Добавете морковите, картофите, чушките и доматите. Пържете за още 2-3 минути.
  4. Накрая, добавете червеното вино и оставете да ври на средна температура за около 20-30 минути, докато зеленчуците омекнат и месото стане меко.

Стъпка 3: Поднасяне и сервиране

  1. Когато кебапът е готов, изключете котлона и оставете да почива за около 5 минути.
  2. Сервирайте кебапа в купи или тенджери с малко пресен магданоз и доматни резенчета за украса.
  3. Виненият кебап се сервира топъл и обикновено се придружава с чаша червено вино.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *