Виненият кебап е традиционно българско ястие, което е популярно предимно в Северозападната част на България. То се приготвя с говеждо или свинско месо, зеленчуци и червено вино. В тази статия ще ви покажем как да приготвите винен кебап в домашни условия.
Съставки
- 1 кг говеждо или свинско месо (нарязано на кубчета)
- 1 глава лук (нарязан на ситно)
- 4-5 скилидки чесън (нарязани на ситно)
- 2 моркова (нарязани на кръгчета)
- 2-3 картофа (нарязани на кубчета)
- 1-2 чушки (нарязани на резенчета)
- 1-2 домата (нарязани на кубчета)
- 2 чаши червено вино
- 2 супени лъжици олио
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
Инструкции
Стъпка 1: Подготовка на месото
- Нарежете месото на кубчета с големина около 2-3 см.
- В голяма купа за мариноване сложете месото, лука, чесъна, солта, черния пипер и олиото. Разбъркайте добре.
- Оставете месото да постои в хладилника за поне 2 часа, за да се маринува.
Стъпка 2: Приготвяне на кебапа
- В голям тиган загрейте 2 супени лъжици олио на средна висока температура.
- Добавете месото и пържете за около 5-7 минути, докато стане златисто кафяво.
- Добавете морковите, картофите, чушките и доматите. Пържете за още 2-3 минути.
- Накрая, добавете червеното вино и оставете да ври на средна температура за около 20-30 минути, докато зеленчуците омекнат и месото стане меко.
Стъпка 3: Поднасяне и сервиране
- Когато кебапът е готов, изключете котлона и оставете да почива за около 5 минути.
- Сервирайте кебапа в купи или тенджери с малко пресен магданоз и доматни резенчета за украса.
- Виненият кебап се сервира топъл и обикновено се придружава с чаша червено вино.