Най -приятната и изискана алкохолна напитка е бялото гроздово вино. Благодарение на вкуса и аромата си, той спечели признание сред любителите на домашното вино. Въпреки възможните трудности, е напълно възможно да се направи домашно бяло вино дори без специални умения.
За производството му не е необходимо да се вземат точно бели сортове грозде. Розовото и тъмното грозде също правят отлично бяло вино. Основното е, че гроздовият сок няма цвят, е умерено кисел и достатъчно сладък.
Как да направим полусладко бяло вино
Домашното бяло вино се счита за полусладко, когато съдържанието на захар в напитката не надвишава 12%. Обикновено за него се използват сортове индийско орехче.
За производството трябва да вземете шест килограма грозде, един литър филтрирана вода и един килограм захар. Получаваме сока, настройваме го да ферментира по „основната“ рецепта за 5-6 дни.
След това изваждаме получената течност и я отцеждаме. Добавете литър вода и захар към пулпата (утайката), разбъркайте, докато захарта се разтвори. Оставяме да ферментира в продължение на три дни, след което смесваме със сок и задължително поставяме воден уплътнител.
След около 30 дни изваждаме бъдещото вино, отделяме го от утайката и го бутилираме. Бутилките трябва да бъдат пастьоризирани. Този процес протича, както следва:
- Взимаме просторна тенджера, напълваме я с вода, спускаме решетката до дъното и я загряваме до 60-70 градуса;
- Поставяме бутилките в контейнер с гореща вода за 20-25 минути, след което те могат да бъдат извадени за узряване на хладно място. Виното ще бъде готово след 2-3 месеца.
Можете да правите вина от почти всеки сорт грозде, което в съвременните условия дава възможност да ги произвеждате целогодишно. Започнете да работите с тях според „основните“ рецепти, след като получите първите успешни резултати, експериментирайте, не се колебайте да добавите своя собствена жар към рецептите и да изненадате приятелите и познатите си с нови неописуеми вкусове и аромати на напитки.