Как се прави бяло вино в бидон

Как се прави бяло вино в бидон?

Оценете статията: post

Най-приятната и изискана алкохолна напитка е бялото гроздово вино. Благодарение на вкуса и аромата си, той спечели признание сред любителите на домашното вино. Въпреки възможните трудности, е напълно възможно да се направи домашно бяло вино дори без специални умения. Нека ви разкажем как се прави бяло вино в бидон.

Подготовка на суровини за бяло вино

Най -добрият избор за вино е неузрялото бяло грозде, което придава на напитката по-лек и мек вкус с подчертан аромат. В южните райони реколтата се прибира леко неузряла, но винаги при сухо и слънчево време, няколко дни след дъжда. Зърната се отстраняват внимателно от четките, като се стараят да не се набръчкат или смачкат, отделяйки развалените и изгнилите.

Неизмитото грозде се поставя в широк емайлиран съд и се разтрива старателно, като се внимава да не се натрошат семената. От всеки кг плодове се получават около 600-700 мл сок. Ако желаете, можете да добавите малко захар към него, но трябва да се внимава съдържанието на захар да не надвишава 25-27%. Идеалният вариант е сок, получен по естествен път, без да изстисквате пулпата.

Видове съдове за вино

За производството на вино се използват само емайлирани, стъклени или дървени съдове и оборудване. Препоръчително е да излеете пивната мъст за ферментация в стъклена бутилка или дървена бъчва. Приготвянето на бяло вино у дома не е много трудно, ако са изпълнени всички необходими условия.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се излекувах от инконтиненция?

Най -доброто бяло вино се прави от сока, който изтича сам от плодовете, без да се изцежда. Пресният сок се излива в голям емайлиран съд и се оставя за 12 часа, за да се утаи напълно утайката. Чистият, утаен сок се излива внимателно в голяма стъклена бутилка, като се напълва до 2/3 от обема му.

Можете да използвате сокоизстисквачки, тласкачи или месомелачка, за да получите сок, но това разваля вкуса на виното. Ако не можете да извлечете сока чрез естествен поток, тогава е по -добре да притиснете плодовете с ръце, опитвайки се да не нарушите целостта на семената. Гроздовите семки съдържат голямо количество танини, които правят виното тръпчиво и горчиво.

Доста е трудно да се обработва голям обем плодове на ръка, така че може да е необходима специална преса. Важен етап в домашното винопроизводство е скоростта на пресоване. Колкото по -малко сокът влиза в контакт с пулпата, толкова по -добре ще се получи бъдещото вино. Изцедената каша или се изхвърля, или се оставя за друга рецепта. Бялото гроздово вино се нуждае само от чист сок. Гроздето за приготвяне на домашно вино е по -добре да смачквате с ръце или преса.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се прави домашно сирене?

Сулфитация

Опитните винопроизводители се опитват да добавят серен диоксид към пивната мъст при 1 g / 10 литра сок. Тази обработка със сяра спомага за стабилизиране на виното, прави го по-устойчиво на болести и подпомага дългосрочното съхранение. Тази процедура обаче е добра само за големи обеми на производство. Обикновено домашното вино се прави без добавяне на сяра.

Процес на ферментация

Този етап е най -важният във винопроизводството. Приготвянето на бяло вино изисква спазване на определен температурен режим. Ферментацията трябва да се извършва при температура + 15 + 20C, а стъклена бутилка с вино трябва да бъде покрита с воден уплътнител или ръкавица.

По -голямата част от дрождите се намира в корите на гроздето, а в чистия сок ферментацията е по -бавна. Ако ферментацията не започне дълго време или внезапно спре, тогава към сока може да се добавят шепа немити стафиди, за да се активира процесът. След няколко месеца интензивна ферментация, сухото вино ще бъде почти готово.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *