Как се прави баница

Как се прави баница?

Оценете статията: post

Как се прави баница със сирене? Да е лесно, бързо, да е добре изпечена, и най-важното – да е вкусна! Опитните майсторки знаят, че баница може да се направи по 100 начина – точена, дърпана, теглена, вита, наложена, усукана, хармоника, на розички, на лентички, в кексова форма и така нататък…

точени кори- 400 грама

яйца- 4 броя

кисело мляко- 400 грама

сирене- 300 грама

олио- 3/4 чаена чаша

хлебна сода- 1 чаена лъжица

  1. Първата стъпка от рецептата за баница със сирене и готови кори е подготовката на плънката. Разбърквате яйцата (предварително извадени от хладилника), киселото мляко, изварата / сиренето, ½ чаена чаша олио и содата за хляб. Може да ползвате и извара. Ако сте ползва извара добавете и около една равна чаена лъжица сол. Разбъркайте продуктите добре до получаване на хомогенна смес.
  2. В намазнена тавичка сложeте 1-2 листа от корите, върху които сложете около един черпак (за супа) от сместа. След което поръсете с няколко капки от останалото олио. Отгоре отново сложете лист-два от корите и отново от сместа, а накрая олио. Повтаряйте процедурата в тази последователност докато корите и сместа свършат.
  3. Последният лист от корите намажете с олио и много внимателно нарежете с остър нож на парчета, за да можете след изпичане на по-лесно да разрежете баницата на парчета. Печете баницата в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути, докато баницата придобие златист цвят.

Баница за закуска, баница за обяд, баница за вечеря! Баницата няма точно място в менюто на българина, защото той си я хапва  по всяко време във всякакви варианти. Почти няма човек, който да не обича баница. Тя присъства на трапезата ни под различни форми и с различни плънки. Сладката баница – баница с ябълки, баница с локум, баница с тиква, или пък в още по-популярните си солени варианти – баница със сирене, баница със спанак, баница с праз е толкова важна част от българската национална кухня, колкото са боб чорбата и зелевите сарми.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *