Как се прави баклава

Как се прави баклава?

Оценете статията: post

Днес ще ви разкажем как се прави баклава. Ще споделим с вас 2 изпитани рецепти, с които ще се справят дори и начинаещите кулинари.

Баклава с готови кори

  • готови кори – 400 гр
  • орехи – 1 ч. ч.
  • олио – 150 мл

За сиропа:

  • вода – 800мл
  • захар – 500 гр
  • ванилия – 3 бр.

Намажете тавата, в която ще печете вашата баклава с олио. След това вземете кора и я постелете на дъното на тавата. Напръскайте с олио и сложете още един лист от корите. Повторете процедурата, докато преполовите пакета с готовите кори. След това разпределете орехите равномерно, сложете малко олио и започнете отново да редите листове от корите, като между тях отново пръскайте с олио.  След като сте готови с реденето, сложете да печете на 150 градуса, докато баклавата се зачерви. През това време пригответе сиропа, като в тенджера налеете водата, добавите захарта и ванилията. Сложете да заври.  Когато водата заври, отнемете от котлона и готовия сироп за 3-4 минути, за да се успокои напълно. Когато баклавата е напълно студена, залейте с горещият сироп и оставете да престои 24ч.

 

Традиционна баклава с домашни кори

  • Яйца – 3 бр.
  • Прясно мляко – 1 ч. ч.
  • Олио – 1 ч. ч.
  • Бакпулвер – 1 пак.
  • Оцет – 1 ч. л.
  • Сол – ½ ч. л.
  • Брашно – около 1 килограм
  • Смлени орехи – 2 ч. ч.
  • Масло – 200 гр

за сиропа:

  • Вода – 5 ч. ч.
  • Захар – 4 ч. ч.
  • Ванилия – 2 бр.

Замесете меко тесто, след което го разделете на 30 равни части. Всяка част, оформете на топка. Намажете плота с масло и вземете топките тесто, като ги редите една върху друга, като между тях сложете обилно количество масло. Разточете всички 10 топки заедно, докато получите диаметъра на тавата, в която ще печете. Когато първият лист е готов, изсипете едната чаша с орехи. Повторете същото действие, с останалите 20 топки тесто, като след вторият лист, отново сложете с орехи. Когато сложите и последният лист, нареже под формата на ромбчета и сложете да се пече за около час на 160градуса. Пригответе сиропа, като смесите всички съставки и ги сложите да врят.  Когато баклавата е готова и изстинала напълно, залейте със сиропа и оставете 24ч. да престои, за да може сиропа да попие напълно.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *