Днес ще ви разкажем как се прави баклава. Ще споделим с вас 2 изпитани рецепти, с които ще се справят дори и начинаещите кулинари.
Баклава с готови кори
- готови кори – 400 гр
- орехи – 1 ч. ч.
- олио – 150 мл
За сиропа:
- вода – 800мл
- захар – 500 гр
- ванилия – 3 бр.
Намажете тавата, в която ще печете вашата баклава с олио. След това вземете кора и я постелете на дъното на тавата. Напръскайте с олио и сложете още един лист от корите. Повторете процедурата, докато преполовите пакета с готовите кори. След това разпределете орехите равномерно, сложете малко олио и започнете отново да редите листове от корите, като между тях отново пръскайте с олио. След като сте готови с реденето, сложете да печете на 150 градуса, докато баклавата се зачерви. През това време пригответе сиропа, като в тенджера налеете водата, добавите захарта и ванилията. Сложете да заври. Когато водата заври, отнемете от котлона и готовия сироп за 3-4 минути, за да се успокои напълно. Когато баклавата е напълно студена, залейте с горещият сироп и оставете да престои 24ч.
Традиционна баклава с домашни кори
- Яйца – 3 бр.
- Прясно мляко – 1 ч. ч.
- Олио – 1 ч. ч.
- Бакпулвер – 1 пак.
- Оцет – 1 ч. л.
- Сол – ½ ч. л.
- Брашно – около 1 килограм
- Смлени орехи – 2 ч. ч.
- Масло – 200 гр
за сиропа:
- Вода – 5 ч. ч.
- Захар – 4 ч. ч.
- Ванилия – 2 бр.
Замесете меко тесто, след което го разделете на 30 равни части. Всяка част, оформете на топка. Намажете плота с масло и вземете топките тесто, като ги редите една върху друга, като между тях сложете обилно количество масло. Разточете всички 10 топки заедно, докато получите диаметъра на тавата, в която ще печете. Когато първият лист е готов, изсипете едната чаша с орехи. Повторете същото действие, с останалите 20 топки тесто, като след вторият лист, отново сложете с орехи. Когато сложите и последният лист, нареже под формата на ромбчета и сложете да се пече за около час на 160градуса. Пригответе сиропа, като смесите всички съставки и ги сложите да врят. Когато баклавата е готова и изстинала напълно, залейте със сиропа и оставете 24ч. да престои, за да може сиропа да попие напълно.