Бабе е уникален и невероятен деликатес, наречен още пълнено свинско шкембе. А, как се прави бабе, ще научите в статията.
Ако приготвяте бабе в домашни условия, то тогава неговият вкус е много специфичен, т.е. не може да се сравнява с този в магазина. Причината е, че в производството се спазват точни технологии, докато приготвено у дома от вас и за вас, е наистина нещо различно.
Да пристъпим към самата рецепта как се прави бабе в домашни условия. Най-важното, което трябва да знаете е, че ще са необходими около 3 месеца до пълна готовност за консумация на мезето.
Много е важно да се съобразите, че след като е напълно готово, т.е. добре изсушено, срокът за съхранение и консумация, е не повече от 6 месеца!
Изберете свинско шкембе, по възможност по-малко. Препоръчително е, защото, колкото по-малко месо побере, толкова по-добре изсушен ще бъде деликатесният продукт. Преди да се напълни, шкембето трябва добре да се почисти. Обърнете го наобратно и много добре го измийте и изстържете с помощта на нож. Накиснете го във вода и лимонов сок за няколко часа.
Необходими продукти:
- Свинско шкембе – 1 бр.;
- Свинско месо (врат, плешка или гърди) – 2 до 3 кг. (не повече);
- Сол – 5 с.л. (или по ваш вкус);
- Захар – 1 ч.л;
- Млян черен пипер – 1 с.л.;
- Семена от копър – 1 с.л.; (може да замените с млян кимион)
- Чубрица – 1 с.л.;
- Червен пипер – 1 с.л.
- Чесън – 1-2 скилидки (по ваше желание).
Начин на приготвяне:
Нарежете место на дребни парченца, добавете солта и захарта. Оставете, докато излезе водата. След това се остава да престои 48 часа, задължително на хладно.
След като минат часовете, добавете останалите подправки – смеленият черен пипер, семената от копър, чубрицата, червения пипер и нарязаните на много ситно скилидки чесън, ако решите да ги добавите. Напълнете готовата плънка в чистото шкембе и зашийте. Сложете под тежест за 5 денонощия на студено. След това закачете и го оставете да се суши. След 3 месеца е готово за консумация.
Добър апетит!