Как се прави бабе

Как се прави бабе?

Оценете статията: post

Бабе е уникален и невероятен деликатес, наречен още пълнено свинско шкембе. А, как се прави бабе, ще научите в статията.

Ако приготвяте бабе в домашни условия, то тогава неговият вкус е много специфичен, т.е. не може да се сравнява с този в магазина. Причината е, че в производството се спазват точни технологии, докато приготвено у дома от вас и за вас, е наистина нещо различно.

Да пристъпим към самата рецепта как се прави бабе в домашни условия. Най-важното, което трябва да знаете е, че ще са необходими около 3 месеца до пълна готовност за консумация на мезето.

Много е важно да се съобразите, че след като е напълно готово, т.е. добре изсушено, срокът за съхранение и консумация, е не повече от 6 месеца!

Изберете свинско шкембе, по възможност по-малко. Препоръчително е, защото, колкото по-малко месо побере, толкова по-добре изсушен ще бъде деликатесният продукт. Преди да се напълни, шкембето трябва добре да се почисти. Обърнете го наобратно и много добре го измийте и изстържете с помощта на нож. Накиснете го във вода и лимонов сок за няколко часа.

 

Необходими продукти:

  • Свинско шкембе – 1 бр.;
  • Свинско месо (врат, плешка или гърди) – 2 до 3 кг. (не повече);
  • Сол – 5 с.л. (или по ваш вкус);
  • Захар – 1 ч.л;
  • Млян черен пипер – 1 с.л.;
  • Семена от копър – 1 с.л.; (може да замените с млян кимион)
  • Чубрица – 1 с.л.;
  • Червен пипер – 1 с.л.
  • Чесън – 1-2 скилидки (по ваше желание).

 

Начин на приготвяне:

Нарежете место на дребни парченца, добавете солта и захарта. Оставете, докато излезе водата. След това се остава да престои 48 часа, задължително на хладно.

След като минат часовете, добавете останалите подправки – смеленият черен пипер, семената от копър, чубрицата, червения пипер и нарязаните на много ситно скилидки чесън, ако решите да ги добавите. Напълнете готовата плънка в чистото шкембе и зашийте. Сложете под тежест за 5 денонощия на студено. След това закачете и го оставете да се суши. След 3 месеца е готово за консумация.

Добър апетит!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *