Как се плете козунак

Как се плете козунак?

Оценете статията: post

Днес ще си поговорим за това как се плете козунак. Но първо, преди да стигнем до плетенето, трябва да подготвим тестото за козунаците. Нека видим как можем да направим тесто за великденския сладкиш. Великден е любимият празник на много хора, затова подготовката трябва да започне отрано.

Как се прави тесто за козунак?

Великденското тесто се прави от прости съставки, но процесът отнема известно време, защото тестото трябва да втаса. След това ще го изплетем, ще по поставим в подходяща форма и ще го изпечем във фурната. Резултатът ще е страхотен – традиционни козунаци, ароматни и ефирни.

Основна съставка: Тесто / тесто с мая

Приготвяне на тестото:

Яйце – 5 броя (стайна температура)

ВИЖ ОЩЕ:  Как се прави домашен кашкавал?

Захар – 1 чаша (възможно най -малка)

Ванилова захар – на вкус (може да се използва ванилин)

Сол – щипка

Мляко – 3/4 чаша (топло)

Брашно – 4 чаши

Масло – 1/2 чаша (стайна температура)

Стафиди – 1 чаша (без костилки)

 

Да направим „великденско тесто“:

Стъпка 1. Разбийте яйцата със захар, ванилия и сол с миксер на висока скорост. Нека да се разбъркат добре за около 2 минути.

Стъпка 2. Сега смесете сухата мая с мляко. Добавете ги към сместа от разбитите яйца.

Стъпка 3. Включете миксера на ниска скорост, разбъркайте съдържанието отново и  добавете 2 чаши брашно. Смесете всичко до хомогенна каша.

Стъпка 4. Сега добавете маслото, разбъркайте го добре, добавете останалото (2 чаши) брашно, разбъркайте за около 5 минути. Тестото става лепкаво и меко.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се рисува дядо коледа?

Стъпка 5. Добавете стафиди и разбъркайте отново.

Стъпка 6. Покрийте тестото с пластмасова обвивка. Оставете го на топло място за 1 час. Тестото трябва да удвои обема си.

  1. Ако видите, че тестото се е увеличило, значи е готово за по-нататъшно приготовление!

Хайде да изплетем козунака:

Козунак се плете по много различни начини, подобно на сплитането на косата. Първият вариант е да разделите тестото на три и да оформите от всяка част дълга и тънка „пръчка“. След това захващаме в края трите тестени „пръчки“ и започваме да ги преплитаме едно в друго. След това поставяме така изплетения козунак във фурната и печем до готовност!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *