Как се пише CV

Как се пише CV?

Оценете статията: post

Нека бъдем честни: автобиографията не е основното при кандидатстване за работа. На интервю ще бъде поканен човек с уникален опит и компетенции, дори автобиографията му да е написана на салфетка. Друго нещо е, ако той все още не принадлежи към категорията на редките суперпрофесионалисти. Тогава шансът да срещнете конкуренти в битката за мечтаната работа се увеличава, а качеството на автобиографията излиза на преден план.

Снимка в автобиография винаги ще бъде плюс, дори ако позицията не включва общуване с хора. Една снимка ще персонализира автобиографията ви, като я направи по-лесна за забелязване и по-трудна за пропускане. Професионална портретна снимка, делова и неутрална, е най-добра.

В раздела за контакти обърнете внимание на и-мейл адреса ви – той трябва да отговаря на професионалния ви статус.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се правят палачинки?

Работен опит

Ако не сте начинаещ, тогава опитът е основната част от автобиографията. Ето защо към този раздел трябва да се подхожда с особено внимание.

Опитът е добре да е без дълги прекъсвания в кариерата. Ако имате прекъсвания, тогава те трябва да имат обяснения: отпуск по майчинство, развиване на собтствен на бизнес, свободна практика и т.н. Опитът трябва да изглежда стабилен: ако сменяте работата си повече от веднъж годишно, работодателят ще бъде учуден какви са причините. Промените в работата в рамките на една и съща компания обикновено се посочват в един блок.

Обърнете внимание на последните три години работа: това е от интерес за работодателите на първо място. За началните етапи на кариерата и за това, което се е случило преди повече от 10 години, можете да говорите много по-накратко.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се прави майонеза?

Ако фирмата е непозната на пазара, посочете нейния вид дейност. Не само ЛЛ „Рога и копита“, но опишете и дейностите на компанията накратко в блока от отговорности.

Окончателният текст на резюмето трябва да бъде стегнат и делови, а от него да е премахнато всичко, което по принцип може да бъде ненужно без загуба на смисъл: уводни думи, епитети, причастия и допълнителни глаголи, прилагателни и съществителни.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *