Как се пише "не знам"

Как се пише „не знам“?

Оценете статията: post

Думата „не знам“ е написана отделно с две думи като глагол с отрицателна частица „не“. За да разберем как се пише „ не знам “ или „незнам“ правилно – заедно или поотделно, нека разберем частта на речта и компонентите, които съставляват тази комбинация.

Част от речта на думата „не знам“

Анализираната дума означава действие или състояние на човек. Следователно, това е глагол, чиято начална форма е думата „знам“. Установено е, че съществува независима форма на глагола 1 в единствено число сегашно време „знам“ , която има утвърдително значение:

Знам колко усилия ще са необходими за решаването на този проблем.

    Знам отговора на този сложен въпрос от учителя.

  И в тази форма на глагол се появява „не“ . Какъв е този компонент, префикс или нещо друго? „Не“ е частица, която, напротив, създава отрицателно значение във всяко твърдение:

ВИЖ ОЩЕ:  Как се готви ориз на фурна?

    Не знам какъв е проблема.

    Не съм решил проблема.

    Няма да ходим на стадиона.

Правопис на думата „не знам“

Частицата „не“ е дума, която принадлежи към служебната част на речта. И като всяка независима дума, тази частица се пише отделно от лексемата, с която се използва в изречението. Думата „не знам“ , която е глагол, се пише отделно с отрицателната частица „не“ .

Правилно е да се пише разделно – не знам, също и не знаеш, не знае, не знаем, не знаете, не знаят. Частицата не се пише отделно от личните форми на глаголите (за 1, 2 и 3 л. ед. и мн.ч.), освен ако глаголът не може да се употреби без нея, както е в недовиждам, нехая.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се прави сметана?

Защо пишем „не“ отделно?

В този случай важи правилото на руския език: частицата „не“ с глаголи винаги се пише отделно. Изключение правят думите, които не се използват без „не“. Например: мразя, възмущавам се, объркан съм. Тъй като нашият глагол „знам“ може да се използва без „не“, следователно, съгласно правилото по-горе, ще го напишем отделно.

Примери за изречения с тази дума:

    Не знам дали съм постъпил правилно, като казах на родителите си цялата истина.

    Поради дълъг отпуск по болест изобщо не знам как стоят нещата във фирмата.

    Не познавам тънкостите на организирането на мащабно събитие.

Много често се срещат греши при писането на есе, но се надяваме да сме Ви помогнали и да не ги допускате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *