Трудността която някои хора могат да открият е, че им е трудно да режат тиквата, особено когато става въпрос за големи парчета и по-твърда кожа, ако нямат подходящ нож или ако имат проблем с ръцете или силата си. Но за това има просто решение, става дума за поставяне на цялата тиква във фурната, след като я измиете добре, и я оставяте за 10 или 20 минути на 200º C, докато кожата омекне, и ще бъде много лесно да се нареже наполовина или на парченца.
След като тиквата омекне срежете я по дължина, което ще бъде по-лесно, ако короната е предварително изрязана. Трябва да премахнете семките отвътре, а това ще стане много лесно с помощта на лъжица, с която можете да изстържете дупка, като премахнете „нишките“, които поддържат семената.
Двете половинки тиква се слагат в тавата на фурната, която може да се покрие с намаслена хартия или с хартия за печене по избор с частта на разреза нагоре. Обикновено печем на 180º C или 200º C , в зависимост от размера на тиквата. И времето също варира в зависимост от фурната, но една голяма тиква може да отнеме около час. Във всеки случай е много лесно да проверите кога е готова тиквата , просто я набодете с върха на нож или шиш и веднага ще разберете дали е крехка и готова за изваждане от фурната или има нужда малко повече време за готвене.
По принцип, ако правим тиквата на фурна и няма нищо друго, идеалното е да я поставим на средна височина, като получаваме топлината отгоре и отдолу. Обичаме да е малко препечена, но с това можете да играете според вкуса си, ако искате да е по-препечена, можете да я сложите по-високо и да я покриете с алуминиево фолио.
Когато тиквата е изпечена е готова за използване в желаната рецепта, остава само да отстраните кората , която ще се отдели сама.