Как се пече козунак

Как се пече козунак?

Оценете статията: post

Ето едно просто рецепта за приготвяне на козунак:

Съставки:

  • 1 кг бяло брашно
  • 200 гр захар
  • 1 кубче мая
  • 4 яйца
  • 200 мл прясно мляко
  • 150 гр меко краве масло
  • 1 лимон
  • 1 ванилиева захар
  • щипка сол
  • 100 гр настъргано лимоново кориче
  • 100 гр настъргано портокалово кориче
  • 50 гр настърган мускатен орех
  • 50 гр настърган бадем
  • 50 гр настърган кандирани плодове

Начин на приготвяне:

  1. Разтворете маята в малко топло мляко, добавете малко захар и оставете да кисне около 10 минути.
  2. В голяма купа смесете брашното, захарта, ванилиевата захар, лимоновата кора, портокаловата кора, мускатения орех, бадема и кандирани плодове.
  3. Добавете кисналата мая, яйцата, останалото мляко и мекото масло. Замесете меко тесто и го оставете да втаса на топло място за около 2 часа.
  4. От тестото оформете 3 кръгли пити и ги оставете да втасат отново за около 1 час.
  5. Поставете питите върху хартия за печене и печете в предварително загрята на 180 градуса гореща фурна за около 40-50 минути, докато се запекат и придобият златист цвят.
  6. Извадете козуначенците от фурната и ги оставете да се охладят.

Добър апетит!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *