Опитвали ли сте кестени и знаете ли как всъщност се пекат кестени?
Свикнали сме да виждаме кестените нападали по земята в паркове, градини и по улицата. Но някога замисляли ли сте се, че от тях могат да се приготвят чудесни деликатеси?Няколко варианта за ястия от печени кестени.
Преди печене направете кръстосан разрез върху кората на кестена от плоската страна с остър нож, след което сложете кестените в сух тиган (не тефлонов), похлупете и печете 20-30 минути. Този метод напомня на готвене на пуканки – същите звуци и скокове върху печката при затворен капак. Готовите кестени са меки, а люспата им се отстранява лесно. Кестените трябва да се ядат горещи, поръсени със сол.
Супа от кестени
Да, това ястие също съществува. От кестени се приготвя вкусна крем-супа, като към обелените ядки се добавят малко зеленчуци и подправки.
Пюре от кестени
Често се приготвя от кулинарни експерти. Пюрето в тяхната интерпретация е по-скоро като гъст сос. Разбира се, подправя се с масло или зехтин.
Печено месо с кестени
В някои държави, кестените се добавят като гарнитура към месото.
Пълнеж за домашни птици
Едно ястие с кестени е традиционно празнично в САЩ. Това е печена пуйка за Деня на благодарността. Кестените се използват като пълнеж заедно с пушени колбаси.
Бонбони от кестени
Не, това със сигурност не е ястие, а просто деликатес от кестени. В Южна Франция традиционно се приготвя и продава през есента – както на уличните пазари, така и в скъпите сладкарници. Обелените кестени се варят в захарен сироп, след което се изсушават и се глазират с черен или бял шоколад. Можете дори да направите такива кестенови сладки у дома, ще останете очаровани от тази малка вкусотия.
И само сурови кестени
За голяма част от хората варените кестени твърде много напомнят на варени картофи. Но суровите пресни кестени, от които е отстранен кафявият слой под черупката, се поглъщат с удоволствие. Опитайте и вие – със сигурност този вариант, ще ви бъде любим.