Как се нарича издръжка след развод

Как се нарича издръжка след развод?

Оценете статията: post

Когато се развеждат съпрузи, които имат общо дете, те често не успяват да се споразумеят за условията, при които ще се плаща издръжката. В този случай съпругът, с когото е останало детето, може да се обърне към съда. Процесът на получаване на издръжка за дете чрез съда може да бъде доста сложен. Препоръчваме Ви да се обърнете към квалифициран адвокат за съвет или защита на Вашите интереси в съда.

Прекратяването на брака между съпруг и съпруга не ги освобождава от задълженията им към общите им деца. Издръжката е финансова помощ, която един от бившите съпрузи предоставя на другия (на този, с когото детето е останало след развода). Той може да ги плати както доброволно, така и принудително, тоест по решение на съда.

Как да получите издръжка за дете чрез съд? Първо, този въпрос може да се разглежда едновременно с делото за развод. Това обаче ще усложни процеса на развода и ще го забави донякъде. Също така е възможно да се предяви иск за възстановяване на издръжка след развод.

Кой има право на издръжка за дете?

За да разберете кой може да поиска издръжка, трябва да се обърнете към членовете от Семейния кодекс на Република България. Там се казва, че следните имат право на финансова помощ от бивш съпруг:

  • бивша съпруга, която е била бременна по време на развода
  • бивш съпруг, който отглежда общо дете с увреждане до навършване на пълнолетие или дете с увреждане от първа група;
  • нуждаещ се съпруг с увреждания, станал такъв по време на брака или в рамките на една година след него;
  • нуждаещ се съпруг или съпруга, които се пенсионират в рамките на пет години след разтрогването на брака.

Как да подадете иск за издръжка?

Първият начин е прост: ищецът се обръща към районния съд с молба, която ще засяга само въпроса за издръжката. Това е възможно в ситуация, в която няма други разногласия между бившите съпрузи или всички други конфликти вече са решени в други съдебни производства.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *