Как се мери кръвно

Как се мери кръвно?

Оценете статията: post

Кръвното налягане е цифров показател за работата на сърцето, който показва колко натиск оказва върху стената му кръвта, която тече в лумена на съда. Кръвното налягане се влияе от силата на сърдечния мускул и тонуса на кръвоносните съдове.

През деня стойностите на кръвното налягане могат да варират в зависимост от нуждите на тялото.

– Горно (систолично) кръвно налягане е нивото на кръвното налягане, което възниква в моментите на максимално свиване на сърдечния мускул

– Долно (диастолично) кръвно налягане е нивото на кръвното налягане, което възниква в моментите на максимално отпускане на сърдечния мускул.

 

Единицата за кръвно налягане е милиметър живачен стълб (mm Hg). За измерване на кръвното налягане се използва тонометър.

 

ВИЖ ОЩЕ:  Как се прави таратор?

За да оцените правилно нивото на кръвното налягане, трябва да се придържате към следните препоръки:

 

– Измерването трябва да се извършва в удобна, спокойна среда, помещението трябва да е със стайна температура.

 

– В същото време трябва да се изключи пушенето, употребата на тонизиращи напитки, алкохол, кофеин и физическа активност приблизително 30-60 минути преди определяне на кръвното налягане.

 

– АН може да се измери само след като пациентът е почивал поне пет минути. Ако преди процедурата е имало значителен емоционален или физически стрес, за да се определят правилните показания на кръвното налягане, е необходимо да се увеличи почивката до 15-30 минути.

– Кръвното налягане трябва да се измерва сутрин и вечер. При редовни измервания на кръвното налягане, измерванията трябва да се правят по едно и също време 2 пъти на ден, да се записват и да се представят на лекаря при следващата среща. За да подобрите точността, направете серия от 3 измервания (това е особено важно за пациенти с аритмия), като интервалът между измерванията трябва да бъде най-малко 2 минути.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се вари царевица?

 

– Измерването трябва да се направи в седнало положение (облегнат на облегалката на стола, с отпуснати и некръстосани крака, ръката е опряна на масата, на нивото на сърцето), в спокойна обстановка, след 5-минутна почивка. Краката трябва да са прави и на пода, а ръцете да са изправени и свободно поставени на нивото на сърцето. По време на измерването не мърдайте и не говорете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *