Как се маха херпес

Как се маха херпес?

Оценете статията: post

Херпесът на устните или известен още като „мехури с треска“  е известен с името „огън“. Това е така, защото един от основните неудобства, които причинява, е усещането за парене и сърбеж на мястото, където мехурът избухва.

Инфекцията се причинява от вируса на херпес симплекс (HSV-1). По принцип инфекцията се причинява от директен контакт с лице, което има активно огнище (чрез целувка, например), или чрез използване на замърсени предмети (червила или кърпи, наред с други).

Преди да се появят мехурите, човек изпитва изтръпване, сърбеж и усещане за парене. След това се появяват пълни с течност мехури, които по-късно ще се спукат и ще се превърнат в рани. Трябва да се отбележи, че раните обикновено не оставят следи.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се прави вино?

Как се маха херпес по естествен начин?

В допълнение към лечението, предписано от лекаря, могат да се прилагат някои природни средства за облекчаване на болката, причинена от херпес. Като цяло целият дискомфорт се върти около появата и спукването на мехурите. 

Преди да приложите каквото и да е естествено лекарство, изключително важно е винаги първо да почистите засегнатата област с вода и антисептичен сапун. Това ще предотврати заразяване и разпространение на вируса.

  1. Лечение с чесън

Чесънът е естествено антивирусно средство, което е чудесен съюзник в борбата с херпеса, всичко, което трябва да направите е: да разрежете скилидка чесън наполовина и да я разтриете върху мехура за 1 минута. След като времето изтече, чесънът се изхвърля и процедурата се повтаря с нова скилидка. Това лечение може да се прилага толкова пъти, колкото желаете.

  1. Лечение с черен чай
ВИЖ ОЩЕ:  Как се прави сметана?

Поставянето на пакетче черен чай върху засегнатата област също може да помогне за облекчаване на дискомфорта от херпес. Ще бъде необходимо само да кипнете водата и да поставите торбичката, сякаш ще приготвите напитката, и преди да изстине, изстискайте малко, за да отстраните излишната течност и я поставете върху мехурите. 

  1. Лечение с лед

Точно както ледът се използва за облекчаване на други заболявания и възпаления, той действа и при афти. При първото усещане за подуване или изтръпване в областта на устните е препоръчително да поставите торбичка, пълна с лед, увита в салфетка за еднократна употреба, за няколко минути. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *