Как се маха кърлеж

Как се маха кърлеж?

Оценете статията: post

Кърлежите са се развили толкова много, че са се научили бързо да намират плячка и да оцелеят при различни условия ето защо е много важно всеки да знае как се маха кърлеж. Опасността от кърлежи за хората се крие в способността да пренасят различни видове патогени на много заболявания, а ухапването им често е причина за инфекция. Продължителният престой на кърлежа върху тялото само увеличава вероятността от инфекция. В тази връзка е необходимо да се премахне кърлежа от тялото възможно най-скоро.

Как да премахнете кърлеж от човек

Ако откриете кърлеж, който е на тялото ви, трябва незабавно да се свържете с медицинско заведение. Ако това не е възможно, трябва да опитате да премахнете кърлежа самостоятелно, като спазвате редица правила: не вземайте насекомото с голи ръце; не го издърпвайте за корема; не боцкайте с остър предмет; не дръпвайте рязко; не изгаряйте с огън или цигари; не смазвайте раната с бензин и други подобни течности, което често се прави от хората. Не можете да извадите кърлежа с пръсти, тъй като съществува риск от смачкване на насекомото и изпускане на зараза. Смазването на мястото на ухапване с някакъв вид течност ще накара кърлежа да се страхува за себе си, реакцията на която ще бъде инжектирането на токсини в човешкото тяло.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се рисува дъга?

Как да премахнете кърлеж сами

Изваждане на кърлеж с пинсета или конец

Важно е процедурата да се третира възможно най-внимателно. Можете да използвате обикновени конци, за да извадите кръвопиеца. От нишка се прави контур, който спретнато се хвърля върху кърлежа. Когато бримката се намира близо до хоботчето на насекомото, трябва да стегнете възела и без много усилия постепенно да издърпате конеца перпендикулярно на кожата. С леко и постепенно дърпане без резки движения кърлежът може да се откачи. Можете да използвате пинсети, за да извадите кърлежа, с които насекомото се улавя между главата и тяло. Важно е да се контролира, за да не се хване насекомото за корема, тъй като това увеличава риска от смачкването му. Кърлежът се издърпва постепенно, чрез бавно завъртане около оста (докато се усуква по посока на часовниковата стрелка). Ако успеете, кърлежът ще бъде напълно изваден след 1 до 3 завъртания. Днес има възможност за закупуване и на специално устройство – екстрактор. Устройството не позволява силно стискане на кърлежа, което го отличава от пинсетата и свежда до минимум риска от инфекция.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се проверява глоба за винетка?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *