Как се лепят плочки

Как се лепят плочки?

Оценете статията: post

Ремонтът в банята рядко е завършен без подмяна на плочките, особено ако вече старите плочки са ни служили близо 10-20 години. Но, както обикновено, възниква въпросът: дали да наемете майстор или да направите всичко сами. Ако имате предвид доказан, изпитан и близък майстор-плочкар и определена сума (обикновено майсторите искат същото количество пари за самата работа, колкото струват и самите материалите), можете да наемете човек, който да свърши работата вместо вас.

В противен случай опитайте сами да поставите плочките. Ако стените са сравнително равни, всичко трябва да стане без много трудности. Но преди да поставите плочките на стената, внимателно проучете технологията.

Започваме, както обикновено – с избора на плочки. Просто обърнете внимание не само на външните данни на самата плочка. Определено ще трябва да проверите геометрията й, в противен случай ще бъде трудно да работите с нея. Ако полагате плочки за първи път, всяка кривина значително ще усложни задачата. Така че е важно да проверите:

  • Колко плоско е лицето. Често плочката има вдлъбната или изпъкнала повърхност. Ако несъответствието е малко – около 1 мм, това няма да се забележи, но при проверка на вертикалността или хоризонталността на стената може да стане проблем. Изборът е ваш: потърсете перфектната повърхност (обикновено това са вносни колекции) или се адаптирайте към наличното.
  • Проверете ъглите. Те трябва да са 90°. Ако това не е така, препоръчително е да се откажете от покупката: ще бъде много трудно да положите подобни плочки. Но отново изборът е ваш.
  • Проверете дали дебелината на различните плочки е еднаква. Разликата ще е видна. Това са особености на технологията, но е желателно несъответствията да са минимални. Със сигурност не повече от 1 мм, въпреки че 2 мм са разрешени от стандартите. Но при плочки с такова разминаване ще се измъчите при поставянето.
  • Трябва да проверите дали съвпадат височината и ширината. Вземете няколко парчета и ги нанесете едно върху друго. Тук вече не трябва да има разлики.
ВИЖ ОЩЕ:  Как се прави клеева тинктура?

От опит си струва да се каже, че идеалните параметри са изключително трудни за намиране. Ако ви харесва външно, няма паяжини от пукнатини или глазурни дефекти по повърхността, ръбовете са равни, размерите са същите, можете да вземете плочките въпреки известна нелинейност. В противен случай ще ви писне да обикаляте магазините. Това, което не трябва да правите, е да вземете плочка „по поръчка“. Как можете да контролирате качеството, ако ще плащате предварително за него. Вземете само това, което държите в ръцете си.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *