Как се лекува гнойна ангина

Как се лекува гнойна ангина?

Оценете статията: post

Гнойна ангина е инфекциозно заболяване, което засяга гърлото и носните пътища. Това е изключително болезнено и може да доведе до сериозни здравословни проблеми, ако не се лекува своевременно и правилно. В тази статия ще разгледаме причините, симптомите и лечението на гнойна ангина.

Причини на гнойна ангина

Гнойната ангина е обикновено предизвикана от инфекция, която е причинена от бактерии или вируси. Най-често тази инфекция се разпространява от капчици, като кихане или кашляне, но може да се предаде и чрез директен контакт със заразено лице или предмети, които са били в контакт с такова. Някои от най-честите видове бактерии, които предизвикват гнойна ангина, са Streptococcus pyogenes и Haemophilus influenzae.

Симптоми на гнойна ангина

Гнойната ангина обикновено започва със следните симптоми:

1. Болка в гърлото

Най-честият симптом на гнойна ангина е силна болка в гърлото. Тази болка може да бъде толкова сериозна, че да затрудни глътенето и дори да се усеща болка при говорене.

2. Излишна слюнка

Пациентите с гнойна ангина обикновено произвеждат повече слюнка от нормалното. Това може да доведе до проблеми при говорене, ядене и пиене.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се прави лютеница?

3. Висока температура

Гнойната ангина може да доведе до повишаване на температурата на тялото. Това е нормална реакция на имунната система на организма, която се бори с инфекцията.

4. Отек на гърлото

При гнойна ангина може да се наблюдава отек на гърлото.

5. Бели точки в гърлото

При гнойна ангина често се наблюдават бели точки в гърлото, които са симптом на наличието на гной. Тези точки обикновено са видими на задната част на гърлото.

6. Болки в ушите

Пациентите с гнойна ангина могат да изпитват болки в ушите, тъй като болестта може да засегне околните тъкани.

7. Умора и слабост

Гнойната ангина може да доведе до умора и слабост, тъй като организмът се бори с инфекцията.

Лечение на гнойна ангина

Лечението на гнойната ангина обикновено включва прием на антибиотици и лекарства за облекчаване на симптомите. Приемът на антибиотици обикновено се препоръчва за период от 10 дни, за да се гарантира пълното изчезване на инфекцията.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се сади авокадо?

Други лекарства, които могат да помогнат при лечението на гнойната ангина, включват лекарства за облекчаване на болката, като например парацетамол или ибупрофен, и гръгви с топла вода с мед или сол.

В някои случаи, когато гнойната ангина е много сериозна или не реагира на лечението с антибиотици, може да бъде необходимо да се направи операция за отстраняване на гърловите миглици.

Предпазване от гнойна ангина

Някои от начините да се предпазим от гнойна ангина включват:

  • Избягване на контакт със заразени хора
  • Избягване на общи предмети, като чаши и прибори
  • Измиване на ръцете редовно
  • Поддържане на добра хигиена на устната кухина

Заключение

Гнойната ангина е сериозно заболяване, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Важно е да се търси лекарска помощ при появата на симптоми на гнойна ангина и да се следват препоръките на лекаря за правилното лечение на болестта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *