Как се лекува амблиопия? (Причини и Сипмтоми)

Как се лекува амблиопия? (Причини и Сипмтоми)

Оценете статията: post

Амблиопия е известна още като „лениво око“ и е състояние, при което видът в едното око не се развива правилно поради липса на ясно зрително възприемане през него. Това се случва, когато очите на детето не работят заедно и мозъкът не получава ясен образ на света.

Амблиопия може да се развие поради множество причини, включително разместване на очите, наследственост, инфекции или заболявания. Този проблем обикновено се диагностицира при деца, които са на възраст до осем години, но може да се появи и при възрастни хора.

Причини на амблиопия

Амблиопия може да бъде причинена от няколко фактора:

Неразвити очни мускули

Когато очните мускули не се развиват правилно, те не могат да се движат заедно, за да се получи ясна картина на света. Това може да доведе до лошо зрително възприемане през едно от очите.

Неравномерно извити роговици

Роговицата е прозрачен слой на предната част от окото. Когато той е неравномерно извит, то може да доведе до амблиопия.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се рисува кон?

Застрояване на очите

Застрояване на очите може да доведе до амблиопия. Това се случва, когато едното око се развива по-бързо от другото, което означава, че мозъкът не получава правилна картина на света.

Симптоми на амблиопия

Амблиопия може да причини следните симптоми:

Лошо зрение

Най-общият симптом на амблиопия е лошото зрение на едното око. Пациентите могат да имат затруднения в четенето, гледането на телевизия или други видове дейности, които изискват ясно зрително възприемане.

Лечение на амблиопия

Ако амблиопията се диагностицира рано, обикновено може да се лекува със специални очила или контактни лещи. Това може да помогне на зрението на по-ленивото око да се подобри.

Друга опция за лечение на амблиопията е да се блокира зрението на по-силното око за кратко време, за да се принуди мозъкът да използва повече зрително възприемане през по-ленивото око. Това може да се постигне с помощта на специални пластинки, които се поставят в очилата на пациента.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се играе сварка?

В някои случаи може да е необходимо да се извършат хирургически процедури, за да се коригират проблемите със зрението. Това може да включва операции на очите или други процедури, които ще помогнат на очите да работят по-добре заедно.

Превенция на амблиопия

Най-добрият начин за превенция на амблиопията е да се направят редовни проверки на зрението, особено при малки деца. Това ще помогне да се открие всякакви проблеми със зрението, преди да станат по-сериозни.

Освен това е важно да се следят симптомите на амблиопията, като например лошото зрение в едното око. Ако забележите такива симптоми при себе си или при детето си, трябва да се консултирате с опитен очен лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *