Как се кара кола автоматик

Как се кара кола автоматик?

Оценете статията: post

Как се кара кола автоматик – инструкции за начинаещи

Автомобилите с автоматични трансмисии набират все по-голяма популярност сред шофьорите на различна възраст и опит, поради което въпросите за характеристиките на им  са много актуални. Нека разгледаме подробно как се кара автоматик.

Колата  автоматик  е със сложно устройство, което осигурява превключване на предавките помежду си без участието на водача. За непосветените в техническите подробности шофьори,  колите с ръчна скоростна кутия и автоматична трансмисия не се различават много: лостът за управление на скоростната кутия има различни позиции, а в автомобил с автоматична трансмисия има само два педала (газ и спирачка). В резултат на това шофьорът е по-улеснен, няма нужда да се разсейва от превключването на предавките, което прави процеса на шофиране по-удобен. Колата с автоматична трансмисия не е без недостатъци:

  • разходът на гориво се увеличава в градския трафик, ако водачът е неопитен;
  • не е препоръчително да претоварвате превозното средство и не е препоръчително да прикачвате ремарке към него;
  • необходимостта от по -внимателна поддръжка;
  • висока цена на ремонт в случай на повреда на автоматичната трансмисия.
ВИЖ ОЩЕ:  Как се прави квас?

Принципът на шофиране на кола с автоматична трансмисия се различава в много отношения от механичния. За да знаете как да сменяте предавките на кола автоматик, трябва да имате представа за нейните режими на работа и характеристиките на работа при различни условия.

Що се отнася до превключването на предавките нагоре или, обратно, надолу – повечето автоматични трансмисии ви позволяват да направите това без негативни последици. Понякога дори трябва да се направи в зависимост от пътната обстановка. Например, превключването надолу позволява ефективно спиране на двигателя. Препоръчваме ви да научите основите на шофиране на кола за начинаещи и да преминете към автоматично шофиране. Стартиране на автомобил с автоматична скоростна кутия.

Как правилно да започнете да шофирате кола с автоматична скоростна кутия

Работата с педалите на машината е изключително проста. Стартирането на движение в избрания режим е съвсем просто: просто трябва леко да свалите краката си от педала на спирачката. След това превозното средство ще започне да се движи. При необходимост може да се добави газ. За да спрете, трябва да натиснете отново спирачния педал.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се варят яйца за Великден?

Ако разгледаме процеса на шофиране на кола автоматик стъпка по стъпка, ще има нещо подобно на този алгоритъм:

  • Поставете селектора в положение „P“. Натиснете спирачния педал. Стартирайте двигателя. Изберете режим на шофиране. Включете съответния пътепоказател. Внимавайте да не пречите на други участници в движението. Отпуснете плавно педала на спирачката и започнете да шофирате.
  • Ако по време на пътуване трябва да направите резервно копие, включете режима „R“ само след като колата е спряла напълно. Същото важи и за режим „P“.
  • Необходимо е да извадите крака си от спирачния педал в началото на движението само след появата на характерен удар, сигнализиращ, че предавката е включена.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *