Как се играе сантасе

Как се играе сантасе?

Оценете статията: post

Най-популярната версия на играта с карти сантасе се играе от двама играчи и с тесте от 24 карти.

Старшинство на картите:

Асо, десетка, поп, дама, вале, деветка.

Точкова стойност:

Асо – 11;

Десет – 10;

Поп – 4;

Дама – 3;

Вале – 2;

Девет – 0.

В играта има сменяем цвят на коз. Поп и дама от една и съща боя правят 20 точки. А от боята на коза – 40 точки.

Всеки играч получава 6 карти. Тринадесетата се отваря и показва цвета на коза в това теглене и след това се поставя под тестето (да се вижда половината от нея).

Опонентът на този, който е раздал картите играе пръв. Който спечели ръката допълва броя на своите карти с горната карта на тестето до шест. След него и съперникът му прави същото. Този, който е взел предишната ръка, прави следващия ход.

Притежателят на козова деветка може (но не е длъжен), след като спечели ръка и преди следващата, да я размени за картата от коза, разположен под тестето.

Докато тестето не свърши, не е необходимо да отговаряте в същия цвят, но можете да прекъснете с коз, дори ако имате този цвят в ръцете си. Ако играчът няма боя, с който противникът е излязъл, е позволено да даде всяка карта.

Когато картите в колодата свършат, правилата на играта се променят: сега трябва да отговаряте с цвят и да прекъсвате с коз само ако няма цвят.

Играчът, който прави ход, може да „затвори играта“, тоест да извади коз изпод тестето и да го постави отгоре. Сега играчите не теглят карти от тестето и играта се играе така, сякаш тестето вече е свършило.

Този, който пръв взе 66 точки в своите трикове и обяви маржове, печели, дори ако тегленето още не е приключило. Резултатът от спечелените точки се брои.

Ако опонентът на победителя е взел повече от 33 точки печели една точка. Ако е по-малко, тогава печели 2 точки.

Ако „затвореният“ играч не събере 66 точки до края на играта, опонентът му получава три точки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *