Как се играе домино

Как се играе домино?

Оценете статията: post

Класическото домино е най -често срещаният вариант на тази игра. За партида ще ви е необходим набор от 28 елемента. Ето, правилата и как се играе домино:

Целта на играта е да се изгради последователна верига от чипове по такъв начин, че броят на точките на съседните половини да съвпада. Ходовете се извършват последователно по посока на часовниковата стрелка.

В играта участват 2-4 души. Можете да играете за себе си или двойка за двойка. В същото време броят на заровете, които играчите получават, е различен:

  • когато играят хедс-ъп, участниците получават 7 чипа;
  • в игра на двойки – по 5 броя.

Останалите плочки отиват необърнати настрана, което се нарича базар. От него участниците вземат необходимите плочки, за да продължат играта.

Играчът, който има двойка с най-висока стойност (например 6-6), има право да се движи първи. При липса на игра на двойки, правото на първи ход се дава на участника, който има заровете с най -голям брой точки.

В бъдеще играчите изграждат верига от плочки по такъв начин, че броят на точките на половинките на различни чипове е еднакъв. Например, единият край на веригата завършва на 6 точки, другият край – на 5. Трябва да намерите сред вашите чипове тези, които имат 6 или 5 точки на половината, и да ги замените със съответния край на веригата.

Ако играчът няма необходимия елемент, той отива на базара и взема чипове там, докато намери необходимия или резервът е празен. Ако не може да се намери съвпадаща чип, ходът се пропуска.

Краят на играта се случва, когато един от противниците има всички чипове или липсва плочка, която е необходимо за продължаване на играта.

Точкуване

Губещите играчи се кредитират с всички точки в ръцете си. Заровете дават толкова точки, колкото точки има върху тях, с изключение на двойно 0, за което се дават десет точки. Правилата на Домино предвиждат, че битката приключва, когато сумата от точки на един от противниците надхвърли сто.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *