Как се играе белот

Как се играе белот?

Оценете статията: post

Играта с карти белот  е популярна в края на 19 и началото на 20 век, главно в средиземноморските страни. Нека видим и ви разкажем в тази статия как се играе белот.

Правила на играта

Трима играчи играят белот (има и опции за двама и четирима играчи). Те играят с едно тесте карти от 32 броя. Играта съчетава елементите на игра и подреждане на комбинации от карти. Печели първият играч, който отбележи договорения брой точки. Обикновено се играят до 501 точки. Такава игра продължава десет до петнадесет минути.

  1. Сделка на карти – Раздавачът (в първата сделка се определя чрез жребий) раздава карти по три наведнъж и общо по шест на всеки играч (той самият последният). Горната карта в частта от тестето, останала след сделката, се разкрива и определя боята на „първия коз“.
  2. Назначаване на коз – Играчите, които се редуват (раздавачът е последният), могат да поръчат играта на първия коз с думата „игра“ или да кажат „пас“. След първото изявление „Играя“, играта се счита за подредена, а играчът, направил това изявление, се счита за игра.
ВИЖ ОЩЕ:  Как се правят мартеници?

Ако никой не е поръчал игра на първия коз, играчите могат да обявят всяка друга боя като коз в същия ред. Ако и трите отново кажат „пас“, тогава картите се раздават отново от следващия играч.

  1. Раздаване на карти – След като един от играчите е поръчал играта (по първия коз или в различна боя), раздавачът дава на играчите още 3 карти в един кръг. Така всеки играч има 9 карти в ръка.
  2. За какво се присъждат точки – Точките се присъждат за обявените комбинации от карти и сумата от точките на всички карти в трикове. За последния трик се присъждат 10 точки.
  3. Комбинации – Всеки играч има право да декларира, че има комбинация от карти преди първия си ход. Точки ще се присъждат на играча, който има най -високата комбинация под ръка.
ВИЖ ОЩЕ:  Какво е работното време на ЕКОНТ?

Кралят и кралицата на козирния костюм от една страна (комбинацията се нарича „белот“) са на стойност 20 точки.

  • Комбинациите, съставени от карти от същия ранг, са по-високи от комбинациите, които представляват последователност от карти в боя.
  • От две комбинации от карти от един и същи ранг, тази с най -високата карта е по -висока.
  • От двете комбинации, които представляват последователност от карти в боя, по -старата е тази, която е по -дълга. Ако поредицата съдържа повече от пет карти, се броят само пет.
  • От две комбинации с еднаква дължина, тази, която започва с най -високата карта, е най -високата.

Ако искате да играете други игри, може да видите как се играе сварка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *