Оризът е второто най-произведено зърно в света и основна храна в много хранителни култури . Що се отнася до консумацията му, експертите посочват, че идеалът е около 100 г суров ориз на човек.
В този случай, оризът с пиле е класическо ястие, лесно и бързо за приготвяне, както и много гъвкаво, тъй като допуска всякакви комбинации : ориз в салати, като гарнитура към месо или зеленчуци, в под формата на ризото, на супа, с риба и др. безкрайни разновидности, всичките вкусни.
Съставки (4 души):
-300 г по ваш избор
-8 пилешки крилца
-100 г пресен бекон
-1 морков
-1 праз
-150 г зелен фасул
-100 г грах (олющен)
-1 скилидка чесън
-700 мл бульон за готвене
-Зехтин или олио
-Сол
-Пипер
-Може да добавите шафран по-желание, придобива невероятен вкус.
-магданоз
Приготвяне стъпка по-стъпка
1.Нарежете бекона на кубчета и го запържете в голям гювеч със струйка олио. Когато покафенее, го извадете в чиния и го оставете настрана.
2.Нарежете крилцата на три и отстранете върховете. Овкусете със сол и черен пипер, добавете ги в гювеча и ги запържете добре . Премахнете ги настрани и ги запазете.
3.Почистете праза , обелете моркова и скилидката чесън . Всичко се нарязва на кубчета и се добавят в гювеча . Измийте зеления фасул , отстранете връхчетата, нарежете го на парчета по 1 см. и ги добавете . Запържете зеленчуците за 4-5 минути.
4.Добавете ориза , бекона, крилцата, шафрановите нишки, граха и бульона (двойно и малко повече от ориза). Оставете го да заври силно (на огън) за 3 минути, поставете го във фурната и го гответе на 220º за 15 минути. Извадете гювеча от фурната, покрийте го с чиста кърпа и оставете да почине 3-4 минути.