Как се готви коприва

Как се готви коприва?

Оценете статията: post

Копривата е едно от най-полезните растения, които природата е създала. Често природо лечителите се шегуват, че ако човечеството е запознато с нейните лечебни сили, не биха засаждали нищо друго, освен коприва.

Всички части на копривата имат благотворен ефект върху човешкия организъм, от корена, до стъблото и листата. Лечебната сила на копривата се дължи на нейните кръвопречистващи функции. Важно е да се знае, че приемът на отвара от растението намалява съдържанието на захар в кръвта. Освен за пикочните пътища, копривата е полезна и за отделителната система, тъй като добре регулира работата на стомаха. Копривата също ще бъде много е полезна и ако я сготвим.Тук ще ви представим една много вкусна рецепта; каша от коприва:

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

– 400-500 г коприва

– 4-5 с.л. олио

– 3-4 с.л. брашно

– сол

– чесън (стар или пресен)

– 4-8 бр. яйца

– 50-60 г масло

– 1 ч.л. червен пипер

Начин на приготвяне

Копривата се измива хубаво, сварява се в неподсолена вода, отцежда се от водата и се нарязва на ситно. Брашното се запържва в олиото до леко зачервяване, прибавя се нарязаната коприва и се налива от копривената отвара до получаване гъстотата на каша. След това добавяте солта, и пробвате на вкус. След като поври няколко минути, се прибавя скълцания стар или ситно нарязания пресен чесън и се маха от огъня.
Яйцата се счупват от ниско в съд с вряща, леко подсолена вода и се варят до побеляване на белтъка. Изваждат се с решетеста лъжица и се поставят върху кашата в чиниите за сервиране (по 1 или 2 яйца на порция). Поливат се със сгорещеното масло, оцветено с червен пипер.

Яйцата може и да се запържат на очи. След това в останалото в тигана масло леко се запържва червения пипер и се поливат. Кашата също може да се направи и през зимата, със изсушена коприва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *