Това е ястие от заек в сос, но по традиционната рецепта на баба. Затова можем да кажем, че е много вкусно, и пълноценно ястие. Заешкото може да бъде приготвено по много начини, така че можем да го направим задушено, печено, с ориз, със зеленчуци, с картофи, с гъби…, във всеки случай изглежда страхотно, вкусно и е идеално за цялото семейство.
Съставки за приготвяне:
-1 заек
-1 глава лук
-1 зелена чушка
-150 грама нарязан домат
-1 десертна лъжица сладък пипер
-200 милилитра бяло вино
1 щипка черен пипер
-1 щипка сол
-1 чаена чашка зехтин
-4 картофа
-2 скилидки чесън
Как се прави Заешко в сос на баба:
1.За да започнете с рецептата за заешко в сос от баба, първо нарежете заека на средни парчета и го овкусете със сол и черен пипер на вкус.
- Сложете в глинен съд( гювеч) с добра струя олио, или зехтин на силен огън, добавете заека и го запържетеот всички страни.
3.Докато заека се готви, обелете и нарежете лука на ситно. Зелената чушка също измийте и нарежете .
4.След като заекът стане златист, добавете лука и зелената чушка. Когато зеленчуците се задушат и месото е готово, добавете нарязания домат. Оставете заготовката да се готви на умерен огън, докато доматите се запържат.
5.Докато заешкото се готви, накълцайте чесъна, добавете го в хаванчето до получаване на каша. Добавете малко бяло вино и разбъркайте добре в хаванчето.
- Добавете получения сос, и налейте останалото вино, и оставете алкохола да се изпари. Добавете чаша вода и оставете всичко да се готви за 20-30 минути. След това време опитайте солта и коригирайте, ако е необходимо.
7.Към това ястие обелете и нарежете малко картофи на квадратчета, запържете ги обилно в олио и ги добавете в гювеча заедно със заека. Оставете да заври, за да поемат вкуса на картофите и ще е готово.
6
Докато заешкото в сос на баба се готви, накълцайте чесъна, добавете го в хаванчето заедно със заделения дроб и натрошете двете съставки до получаване на каша. Добавете малко бяло вино и разбъркайте добре в хаванчето. Без съмнение това е един от ключовете към вкуса на тази традиционна рецепта.