Как се гледа орхидея

Как се гледа орхидея?

Оценете статията: post

Приказната красота на орхидеята е взискателна по отношение на грижите и условията на отглеждане. След като сте решили да засадите това капризно цвете у дома, трябва да се вземат предвид много нюанси как се отглежда орхидеята. Ще разберете обаче, че усилията не са били напразни, когато в резултат на вашите грижи получите красиво цвете с деликатен аромат. Нека видим как се гледа орхидея.

Кой сорт орхидея е подходящ за отглеждане у дома?

Общо в света има около 20 000 сорта орхидеи.  Как се оглеждат орхидеи? Тази красота не може да се нарече  непретенциозно стайно растение, тъй като в нашия климат можете да опитате да отглеждате около дузина видове, а всички останали могат да оцелеят само в оранжерии.

Phalaenopsis е най-добрият сорт за отглеждане в домашни условия, тъй като цветето е с най-невероятен цвят и остава в процеса на цъфтеж дълго време.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се вари киноа?

Отглеждането на орхидея у дома е най -добре да започнете с вкореняване на резниците. Семената на растението са толкова малки, че приличат на белезникав прах. Размножаването на орхидеи със семена е сложна технология и се използва главно за отглеждане на нови хибриди в оранжерии. Ето защо, ако се интересувате как да размножите орхидея с максимален ефект, препоръчваме да използвате висококачествени резници, закупени от надеждни цветарници или разсадници.

Как да подготвим почвата за орхидея

Основната задача на почвената смес е да поддържа растението в строго вертикално положение, да доставя кислород към корените и да отстранява излишната влага.  Важно! Корените умират в прекалено влажна почва!

В почвата трябва да има голям брой кухини, следователно земята не може да се разглежда като субстрат – тя е много гъста. По -добре е начинаещите производители да купуват почва в градински магазин, а за тези, които имат търпение и време, предлагаме рецепти за приготвяне на почва самостоятелно:

  • борова кора (за големи растения нейната фракция е 6-9 мм, за малки растения-3-6);
  • торф + папрат + листна пръст + въглен + борова кора (3/3/2/1/1);
  • борова кора + въглен (10/1).
ВИЖ ОЩЕ:  Как се влиза във военно училище?

Засаждане на орхидеи в различни саксии

Когато сте подготвили почвата, трябва да вземете решение за саксията за засаждане и директно с посадъчния материал. Стъблото трябва да е свежо, без видими болести, да не изсъхва.

Саксиите с орхидеи са най -популярни сред опитни градинари. Напълнете 1/3 от контейнера с дренаж. Това могат да бъдат парчета тухла, парчета, трохи от пяна. Инсталирайте телена мрежа и колче, за да поддържате цветето. Поставете резницата отгоре. Покрийте с пръст, така че дръжката да остане върху почвата. Трябва да бъдете внимателни в това как се гледат орхидеи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *