Няма такъв човек, който да не е сварил яйца поне веднъж в живота си. И със сигурност мнозина са се натъкнали на ситуация, в която яйцето е напукано или преварено. Колкото и да е странно, такова просто действие като варенето на яйца има доста нюанси. Така че нека разчупим този процес и да разберем няколко малки тайни, как се варят яйца с необходимата ни консистенция без проблеми и забавяния.
Варените яйца са източник на витамини и много микроелементи. Редовната употреба на варени яйца подобрява мозъчната функция, поддържа здравето на очите, укрепва костите, повишава нивата на хемоглобина, подобрява кръвообращението и т. н.
Как да приготвим яйца
Извадете яйцата от хладилника един час преди варене, за да ги се затоплят до стайна температура. И преди готвене ги измийте под течаща вода.
Как да сготвим твърдо сварени яйца
Тези яйца могат да се използват за салати и мезета или просто да се консумират за закуска. Има няколко метода за готвене – тук ще разкажем само за един от тях.
Поставете яйцата в тенджера и ги залейте със студена вода, така че нивото да е с няколко сантиметра по -високо. Добавете 1 супена лъжица сол. Оставете да заври и оставете да къкри на слаб огън за 10 минути.
Как да сготвим рохко сварени яйца
В рохко сварените яйца жълтъците са течни, а протеините не се сгъстяват напълно. Можете също така внимателно да пробиете черупката в тъпия край, просто не докосвайте филма вътре. Има няколко начина за приготвяне на меко сварени яйца, ето един от тях:
Поставете яйцата в тенджера и ги залейте със студена вода, така че нивото да е с 2–3 сантиметра по -високо от тях. Подправете със сол. Оставете да заври на средно силен огън. Веднага изключете котлона, покрийте тигана и оставете яйцата вътре за 1¹⁄2 – 2 минути. Добър апетит!