Как се варят яйца за Великден

Как се варят яйца за Великден?

Оценете статията: post

Боядисаните яйца са един от основните символи на православния Великден нека научим как се варят яйца за Великден. Трудно е да си представим този празник без тях. Великденските яйца се предлагат в голямо разнообразие от цветове и шарки. Но, като правило, предпочитание се дава на ярките цветове. В крайна сметка Великден е най-светлият празник, отбелязващ победата на живота над смъртта. И само ярките цветове могат да предадат цялото значение и цялото величие на това християнско събитие.

Как възниква традицията?

Традицията да се боядисват яйца за Великден се е появила преди около 2000 години, тоест точно по времето, когато е станало Възкресение Христово. Според легендата, Мария Магдалена, след като научила за чудотворното Възкресение, изненадана и възхитена, решила да отиде при римския владетел Тиберий и да му донесе това послание с празни ръце. Ето защо Мария трябва да вземе нещо със себе си. Тя носи обикновено пилешко яйце. Изборът й се дължи на факта, че яйцето е символ на живота. В края на краищата под здрава черупка е ембрионът на птицата, която не се вижда с просто  окото. Яйцето, което Мария носи със себе си е съвсем обикновено. Цветът му, както на всички останали яйца е бял. Когато императорът чул за Възкресението на Христос, той, невярвайки, само се засмял. „Възкресяването от мъртвите е невъзможно, както е невъзможно да превърнете бялото си яйце в червено“, казва той. И именно след тези думи яйцето в ръката на Мария моментално станало червено. Точно в чест на това събитие, което символизира Възкресението на Исус, християните боядисват яйца всеки Великден в продължение на две хиляди години. И въпреки че традицията е една и съща за всички християни, могат да се използват различни методи за боядисване на яйца.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се пише вкъщи?

Нека сега обсъдим как да сварите яйцата. Мнозина, в навечерието на Великден, задават въпроса: „Как трябва да сварите яйца?“ Ако се опитвате да отговорите на този въпрос възможно най-кратко, тогава думата „Внимание“ би била най-добрият вариант. Тоест яйцата трябва да се готвят много внимателно. В този случай е важно да се спазват някои правила.

  1. Черупката не трябва да е студена. Яйцата, които са извадени директно от хладилника, не трябва да се поставят в тенджерата. Преди това те трябва да останат на стайна температура поне 10 минути и да се затоплят малко. Ако поставите студени яйца в гореща вода, тогава черупката им със сигурност ще се спука. И в този случай определено няма да се получи да ги украсите красиво в чест на празника.
  2. Време. Яйцата не трябва да се варят твърде дълго. В противен случай жълтъците им ще станат тъмни, а белтъците – „гумени“. Обърнете внимание на свежестта на яйцата. Ако са на по-малко от 4 дни, времето за готвене може леко да се увеличи – с 2-3 минути.
ВИЖ ОЩЕ:  Как се прави домашен сладолед?

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *