Знаете ли как се варят кестени? Рецептата е много лесна, но с триковете, които ще ви споделим, тя ще бъде още по-лесна за изпълнение.
Първо вземете кестените и ги измийте добре под студена вода, за да премахнете всички примеси: това действие е добре да бъде направено, ако сте ги набрали с ръцете си, обикновено кестените от супермаркета и пазара вече са частично измити.
Поставете ги в тенджера с високи стени и ги покрийте със студена вода: за 1 кг кестени са необходими 3 литра вода. Добавете щипка сол, няколко дафинови листа и, ако желаете, малко семена от копър. Сложете една супена лъжица зехтин екстра върджин във водата, така по-късно ще ви бъде по-лесно да ги обелите. Кипнете водата и изчакайте поне 40 минути от завирането, преди да ги свалите от котлона. Може да отнеме до час, в зависимост от размера на кестените. След като се отцедят, те ще бъдат готови за обелване и консумиране.
Кестени, сварени в тенджера под налягане
Ако разполагате с тенджера под налягане, можете да сготвите кестени още по-бързо. След като ги измиете, ги сложете в тенджера в много студена вода. Затворете капака и вентилите и гответе, докато съдът издаде обичайното свирене. В този момент ги оставете в тенджерата за още 20 минути. Накрая изключете огъня, изпуснете парата и отворете съда. Кестените са готови.
Кестени във микровълнова фурна
Резултат, подобен на варени кестени, може да се получи и при готвене в микровълнова фурна.
Започнете, като издълбаете кората на кестените от по-кръглата страна. Потопете ги в студена вода за 10 минути, за да омекнат. Отцедете ги и ги поставете върху подходящ за микровълнова фурна съд с гравираната страна нагоре, няколко наведнъж, без да ги застъпвате. Гответе на около 750-800 W за 5-6 минути, ще видите, че кората ще се отвори сама. След като се сварят, ги увийте добре в кърпа или ги затворете в плик за 5 минути преди да ги консумирате: така ще можете да ги обелите по-лесно.