В тенджера, фурна, микровълнова печка или бавна готварска печка киноа ще бъде вкусна и ефирна. Нека видим как се вари киноа.
Изплакнете обилно зърнените храни преди готвене. Ако това не бъде направено, може да има горчив вкус. Поставете киноата в цедка и изплакнете обилно под студена течаща вода, като разбърквате на ръка.
Зърната на киноата имат сладникав орехов вкус. За да стане още по -ярка, можете да изпържите измитата киноа за няколко минути в сух тиган или в бавна готварска печка в режим „Пържене“, като разбърквате от време на време.
Колко вода да сложите? Течността трябва да е два пъти повече. Тоест, една чаша киноа изисква две чаши вода. Не забравяйте, че по време на процеса на готвене зърнените храни се увеличават с около три пъти. Затова изберете подходящия размер за вашите съдове за готвене. Оставете готовата киноа покрита за още 5 минути, след което разбъркайте с вилица. Така ще изглежда по -пухкава.
Как се вари киноата в тенджера на котлона
Сложете зърнените култури в тенджера, залейте със студена вода, посолете и разбъркайте. Оставете да къкри на умерен огън. След това намалете и варете киноа, покрита, 15 минути, докато поеме водата. Поставете киноата в топлоустойчив съд. Добавете студена вода и сол, разбъркайте и покрийте с капак или фолио. Поставете във фурна, предварително загрята до 190 ° C, за 25 минути.
Как да готвя киноа в микровълнова печка
Поставете киноата в тава и я сложете в микровълнова фурна. Изсипете студена вода, посолете и разбъркайте. Покрийте с капак или чиния. Гответе на пълна мощност за 6 минути. След това извадете, разбъркайте и гответе още 2 минути, за да поеме останалата течност.
5 причини защо трябва да консумирате киноа
- Киноа се приготвя бързо и лесно.
- Киноа е с високо съдържание на протеини и е пълноценна. Тоест, той, подобно на животинските продукти, съдържа всичките 9 незаменими аминокиселини.
- Киноа е суперхрана. Тоест, има повишена концентрация на витамини и минерали в сравнение с аналозите. В района на Андите, откъдето идват тези семена, киноа се яде повече от 5 хиляди години и се нарича „златото на инките“.
- Киноа не съдържа глутен. От всички зърнени култури това е най -малко алергенният продукт.
- Киноа има противовъзпалителен ефект върху тялото ни и съдържа много диетични фибри – поради това се усвоява бавно и не предизвиква скокове в кръвната захар.