Знаете ли как се вари жито? А след като го сварите, как да го приготвите? В следващите редове ще споделим с вас, няколко трика за варенето и приготвянето на жито до готова консумация. За да получите хубаво сварено жито, е нужно преди да го сложите на котлона да се вари, да го измиете няколко пъти със студена вода. След това го сложете във дълбока тенджера. Слагаме житото и наливаме вода. Вари се, докато зрънцата се пакнат. Тук уловката е, житото да не се превари.
След като е готово, вземете кърпа и разстелете тензух върху нея. Излейте водата на житото и го разстелете върху тензуха, за да може да се подсуши. По този начин, ще приготвите вашето жито, по най-правилният начин. Сега ще споделим с вас, една много лесна рецепта, за приготвяне на жито.
- Жито
- Обикновени бисквити
- Орехи
- Захар
- Галета
- Кора от лимон
- Ванилия
Смелете бисквитите и орехите. След като вече сте сварили и подсушили житото, добавете към него бисквитите и орехите. Добавете галетата, настърганата кора от лимон и ванилията. Разбъркайте добре и накрая добавете захарта.
Сватбарско жито ( жито с прясно мляко)
- Жито – 350 гр
- Прясно мляко – 700мл
- Захар – 12 с. л.
- Масло – 125 гр
- Брашно – 4 с. л.
Сложете житото да се свари, както при първата рецепта, но без да го вадите от вадата и да го сушите. Оставете житото в тенджерата, дори и да има малко вода, не е проблем. Добавете захарта и оставете да се разтопи. През това време в тиган разтопяваме маслото и добавяме брашното. Пържете около няколко минути, така че да промени цвета си. Добавете млякото и разбъркайте. Добавете сместа при житото и оставете да ври на котлона за няколко минути.
Оставете да се охлади малко и сервирайте.
Можете да ги приготвите и солено, просто вместо захар добавяте сол. Соленият вариант се поднася като мезе и най-често срещано е в Троянския край.