Как се вадят кърлежи

Как се вадят кърлежи?

Оценете статията: post

Никой не е застрахован от ухапване от кърлеж. По -добре е да сведете до минимум риска от ухапване, но ако това се случи, най -важното е да не изпадате в паника и да извършвате няколко манипулации.

В тази статия ще ви разкрием ефикасен метод на действие, относно това как се вадят кърлежи.

За да се намали рискът от инфекция с кърлежов енцефалит или лаймска болест, кърлежът трябва да бъде отстранен възможно най-скоро. Можете да се отървете от насекомо в клиника или спешно отделение. Хирургът ще помогне за премахването на кърлежа, а специалистът по инфекциозни заболявания ще назначи преглед, ще проведе спешна профилактика на кърлежовия енцефалит и борелиоза.

Ако това не е възможно, можете да опитате да премахнете кърлежа сами. Ще ви кажа как да го направите.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се рисува пеперуда?

Набавете си спирт, 5% разтвор на йод или йодасепт, пинсети и ръкавици.

Изберете място с добро осветление. Ако има малко светлина, помолете приятел да свети фенерче по време на процедурата.

Сложете стерилни медицински ръкавици и дезинфекцирайте пинсетите със спирт.

Използвайте пинсети, за да стиснете кърлежа близо до хоботчето и внимателно да го „развиете“ обратно на часовниковата стрелка. Ако се дърпа вертикално, хоботът и главата могат да останат в раната.

Опитайте се да не оказвате натиск върху корема, ако смачкате кърлеж, е възможна инфекция чрез увредена кожа.

Не препоръчвам да капете масло или оцет върху кърлежа – той ще умре, така че ще бъде много трудно да го извадите напълно.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се прави сребърна вода?

След отстраняване на кърлежа, трябва да обработите раната с антисептик, да измиете ръцете си със сапун и вода и да си уговорите среща с лекар.

Разтворът на хлорхексидин е подходящ за преработка. Нанесете 5% разтвор на йод йодасепт върху ръбовете на раната. Повтаряйте процедурата 2 пъти на ден, докато се образува коричка.

Дори ако сами сте премахнали кърлежа, не трябва да отлагате посещението при лекаря – той ще предпише терапия, като се вземе предвид клиничната картина и санитарно -епидемиологичната обстановка на мястото, където е получена ухапването.

Надяваме се да сме били полезни, за това как се вадят кърлежи. Не забравяйте след това да посетите лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *