Как се брои месечния цикъл

Как се брои месечния цикъл?

Оценете статията: post

Запознай се с това как се брои месечния цикъл.

Всяко момиче трябва да знае как се изчислява менструалният цикъл. За да направите това, трябва да разберете как работи този процес, както и да следите отблизо тялото и да наблюдавате симптомите.

Менструалният цикъл е комплекс от циклични промени в женската репродуктивна система. Той се регулира от хормони, които се секретират в хипоталамуса, хипофизата (това са лобовете на мозъка) и яйчниците. Менструалният цикъл засяга цялата репродуктивна система на жената: матката, вагината, фалопиевите тръби, яйчниците и др.

Продължителността на менструалния цикъл се изчислява от времето, изминало между менструациите.

Как да изчислите правилно менструалния си цикъл

Ходът на менструалния цикъл е индивидуален за всяка жена. За да определите продължителността на цикъла в конкретен случай, трябва да използвате менструалния календар, който ви позволява да изчислите началото на цикъла, средната продължителност на менструацията и цикъла като цяло, да определите основните симптоми на ПМС, и проследяване на възможни промени и проблеми, свързани с репродуктивната система.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се прави чийзкейк?

Менструалният цикъл се отчита от първия ден на менструацията. На този ден започва фоликуларната фаза, през която се развива фоликул в яйчника. Тази фаза обикновено продължава 11-14 дни преди настъпването на овулацията.

Датата на овулация трябва да бъде отбелязана в календара: в бъдеще това ще помогне да се определи най -благоприятното време за зачеване. Овулацията се характеризира със специфичен набор от симптоми:

повишена базална температура;

дърпащи болки в долната част на корема;

вискозен, прозрачен разряд.

Има и тестове за овулация, които могат да определят началото й с висока точност. Такива тестове се използват главно от жени, които се опитват да забременеят, в други случаи това е незадължителна процедура.

ВИЖ ОЩЕ:  Как се нарича издръжка след развод?

След овулацията започва лутеалната фаза на цикъла. На яйчника се образува жълто тяло – специална жлеза, която произвежда прогестерон. Той подготвя лигавицата на матката за възможна бременност. Ако не настъпи бременност, жълтото тяло постепенно намалява и нивата на прогестерон спадат, което води до началото на менструацията.

Менструалният цикъл приключва преди началото на следващата менструация. Смята се, че цикълът обикновено трае точно 28 дни, но в действителност това не е толкова често – нормалната продължителност на менструалния цикъл варира от 21 до 35 дни.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *