Как се бланшират картофи

Как се бланшират картофи?

Оценете статията: post

Бланширането е начин за готвене на храна, за да се съкрати времето за готвене и за всички е полезно да научат как се бланшират картофи. Картофите обикновено се готвят много време, затова ги бланширайте добре, преди да ги добавите към основното ястие. Започнете с първата стъпка.

 

  1. Изберете картофи. Идеалните картофи трябва да са твърди и гладки. Картофите не трябва да имат кълнове и зелени петна, тези признаци показват, че в картофа са започнали да се образуват токсини, това може да повлияе негативно на вкуса, дори да причини главоболие и диария. Внимавайте и за картофите с меки петна. Сортът картофи зависи от вашите предпочитания. Има восъчни (с ниско съдържание на нишесте) картофи, картофи с нишесте, универсални картофи. Восъчни картофи държат добре формата си, подходящи са за варене и пържене.
  2. Обелете картофите. Погледнете в рецептата дали трябва да обелите картофите или не. Ако не е необходимо да премахвате кората, изплакнете ги под течаща вода, за да поддържате картофите чисти. Ако картофите трябва да бъдат обелени, използвайте белачка или остър нож и ги обелете в купа. Изплакнете картофите след белене.
  3. Нарежете картофите на подходящи парчета, ако е необходимо. Картофите се готвят много време, затова ще ви разкрием как да ги бланширате. За да сготвите картофите равномерно, ги нарежете на равни парчета; ако парчетата не са с еднакъв размер, картофите няма да се готвят равномерно. Основното правило е, че колкото по-малки са парчетата, толкова по-бързо ще са готови картофите. Ако кубчетата ви са твърде големи, ги нарежете на четвъртинки, за да съкратите времето за бланширане.

Бланширане на картофи

  1. Напълнете тенджера с вода при стайна температура и поставете картофите в нея. Водата трябва да покрие картофите с около 2 см. Така картофите ще се сварят равномерно. Уверете се, че картофите са чисти и нарязани на правилните парчета. Гответе всички картофи наведнъж и всяко парче за еднакво време.
  2. Оставете водата да заври слабо. Варете малки и средни картофени кубчета за около 7-10 минути, големи за около 12-15 минути. Някои хора използват различен начин. Кипнете водата и угасете котлона. Картофите трябва да се оставят в гореща вода на котлон. Този метод отнема около 15 минути, но трябва да внимавате да не преварите картофите.
  3. Махнете тенджерата с картофи от котлона, когато видите, че са омекнали. Ако се съмнявате в „готовността“ на картофа, пробийте го с вилица. Перфектно. Картофите трябва да са леко твърди, а вилицата трудно да достигне средата на грудката. Можете също да проверите готовността с нож. Може ли острието да пробие ръбовете на картофите с лекота? Точно това трябва да постигнете.

Готово – вашите картофи са бланширани.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *