Знаете ли как се бели нар, без да пръска и без да наруши красивия си вид?
Нарът е плод за не мързеливи и целеустремени, съгласни ли сте? Извличането на сладките зърна може да бъде доста трудно. Решихме да споделим с вас, кой е най-бързият начин за почистване на нар, кой е най-лесният, както и да намерим най-удобния начин за почистване на нар без пръски. Ако искате да знаете всички тайни, прочетете статията до край.
Важно е да се опитате да работите внимателно в първата стъпка, когато режете нара. За да сведете до минимум замърсяването, можете да работите във вода или над кухненската мивка и да използвате домакински инструменти, за да премахнете зърната. Ще обсъдим всеки от тези методи поотделно.
Как да обелите нар с нож
Може да не успеете да направите всичко перфектно от първия път. Но след 2-3 опита ще можете да разрежете и обелите нара без капка сок. Поставете нара върху дъска за рязане с короната нагоре. Внимателно прокарайте ножа по горната част, за да не повредите зърната, а само да отрежете кората. Издърпайте горната част към себе си и я махнете. Изрежете плътна бяла сърцевина от центъра. Прекарайте ножа през парчетата, като отрежете кората. Когато целият нар е нарязан, го разчупете с ръце по разрезите. Ще получите отворен плод във формата на цвете с 6 венчелистчета.
Как да почистите нар във вода
Когато отрежете кората и разделите нара на парчета, остава само да извадите зърната. Това може да стане например в купа с вода. Поставете нарязания нар в купа със студена вода. Внимателно изстържете зърната с ръце и отстранете кожата.
„Шоков“ метод
Този метод е подходящ за тези, които не обичат постепенното отстраняване на кората. Започнете, като разрежете целия нар наполовина. Вземете едната половина в дланта си и я поставете с разрязаната страна надолу върху дълбока купа. Въоръжете се с голяма, за предпочитане дървена лъжица. Започнете да удряте кората. Не се страхувайте да използвате сила, това ще бъде много полезно тук. От потупване зърната ще излетят в купата, а в ръката ще остане само кората. Повторете процеса с втората половина на нара. Когато няма под ръка тежка дървена лъжица, можете да използвате черпак, точилка или други кухненски инструменти.